Många polisstationer saknar resurser att hålla stationerna öppna under sommaren. Foto: TT

Svårare besöka polisen i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Många polisstationer stänger ned sina receptioner under semestern, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Totalt stänger 70 polisstationer i landet under vissa perioder i sommar.

I polisregion Bergslagen – Dalarnas, Värmlands och Örebro län – stänger 27 av 40 receptioner under semestern på grund av resursbrist.

– Problemet är att vi är för få för att klara täckningen, och detta år har vi inte ekonomiska medel för att ta in vikarier, säger kanslichef Carina Hertzberg till Ekot.

Vissa kommuner växer på sommaren

Mathias Lindqvist, kommunalråd i Munkfors i Värmland, oroas över att stationen i kommunen inte har öppet. Även kommunalrådet i Falun, Susanne Norberg, är bekymrad.

– Vi behöver kunna ha en tillgänglighet även när det gäller polisen. Vi är en stor kommun som växer över sommaren med mycket turister. Så jag tycker det är oerhört tråkigt, säger Susanne Norberg (S) till Ekot.

I polisområde Öst stänger 16 kontor. I polisområde Nord stänger 17 poliskontor under vissa perioder i sommar, varav tio passreceptioner. I polisområde Mitt stängs ingen station helt, men receptionerna går ner i öppethållande, enligt Gävleborgs kanslichef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.