Foto: SVT

”Svårt att hitta unga som vill ta städjobb”

Publicerad

Finns det jobb som ingen vill ha trots att arbetslösheten är hög? Ingrid Pousette är småföretagare i städbranschen och har annonserat tre gånger via Arbetsförmedlingen efter folk.

– Efter den senaste annonsen fick vi 220 svar och jag kontaktade fem personer för en vecka sen som inte ens bemödat sig att höra av sig tillbaka, säger hon.

Just nu finns 907 lediga städjobb i hela landet anmälda hos Arbetsförmedlingen. I maj var 55.000 unga i åldrarna 15 – 24 år arbetslösa och studerade heller inte på heltid, visar Statistiska Centralbyråns senaste arbetskraftsundersökning som publicerades i dag.

Ingrid Pousettes städfirma är nischad. Hon, hennes man och två anställda städar trappor i flerfamiljshus i Stockholmsområdet. Företaget går bra och hon har fler städuppdrag på gång. Hon skulle kunna sysselsätta ytterligare två anställda.

– Jag vill gärna anställa ungdomar och är övertygad om att det finns arbetslösa som vill ha jobben men det är förfärligt svårt att hitta dem, berättar hon.

Hon erbjuder timanställningar till att börja med men vill på sikt fastanställa. Kollektivavtal finns med facket och ingångslönen är 20.600 kronor per månad.

Vill ha andra jobb

Vid tre tillfällen har hon lagt ut en annons på Platsbanken och mönstret är detsamma.

– Jag får hundratals svar men väldigt många som söker vill egentligen inte arbeta med städning, de vill hellre göra något annat.

Och det tar massor av tid att gå igenom ansökningarna.

– Man blir arg för att man inte hittar några att anställa och då är det någonting som är fel, då måste man ändra på systemet, tycker Ingrid Pousette.

Hon har bett Arbetsförmedlingen om hjälp med att hitta sökande som vill ha trappstädningjobb.

– Jag fick en bunt med 50 CV och sen tyckte förmedlingen att den hade gjort sitt jobb.

Stödföretagen instämmer

För att få en indikation på om rekryteringsproblemen är vanligt förekommande frågade SVT Nyheter tio slumpmässigt utvalda arbetsgivare som nu söker städare via Platsbanken om de tycker att det är svårt att hitta personal. Städföretagen var av varierande storlek och verksamma i olika delar av landet.

Bilden är inte entydig men sju av de tillfrågade sa att det är svårt att få tag i personal och att ungdomar i regel inte är särskilt intresserade. En majoritet delade också Ingrid Pousettes erfarenhet att man får mängder av ansökningar när man annonserar och flera uttryckte missnöje med att de inte kan få hjälp av Arbetsförmedlingen att göra urval bland sökande.

Söka viktigt för ersättning

Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Olsson har en delvis annan bild av verkligheten utifrån de arbetsgivarenkäter som genomförs regelbundet.

– Jag upplever inte att städbranschen har stora rekryteringsproblem. Men jag kan förstå att de har problem med många sökande. Det handlar om jobb som inte kräver så hög formell kvalifikationsnivå och det finns många som är i behov av sådana jobb för att få in en fot på arbetsmarknaden.

Men han ger också en annan förklaring:

– Man ska ägna sig åt att söka jobb, det ingår i kvalifikationskraven för a-kasseersättning och för att få andra ersättningar från Arbetsförmedlingen. Huruvida städjobb skulle vara ratade på arbetsmarknaden har jag ingen uppfattning om, säger Clas Olsson.

Kritik mot arbetsförmedlingen

När Riksrevisionen granskade Arbetsförmedlingen för ett år sen var en av slutsatserna att förmedlarna ägnar sig för lite, 15 procent av arbetstiden, åt arbetsgivarkontakter.

Clas Olsson håller med om att Arbetsförmedlingen kan bli bättre på att stödja arbetsgivare med rekryteringar.

– Vi skulle vilja lägga mer av vår arbetstid på kontakter med arbetsgivare, utan tvekan. Det är ett långsiktigt mål för oss. Vi måste försöka utföra arbetsuppgifterna som måste göras i relation till de arbetssökande enklare och effektivare.

”Jobbet har låg status”

Ingrid Pousette fortsätter att dammtorka i trapphuset där vi träffar henne i Stockholmsförorten Kärrtorp. När Tina Carlsson är på väg uppför trappan frågar Ingrid om trappstädning vore ett tänkbart jobb för henne. De känner inte varandra och hon blir en aning överrumplad av frågan.

– Det vet jag faktiskt inte, säger Tina.

Vi pratar en stund om ungas attityder och inställningen till städjobben.

– Jobbet har låg status, många tänker att man städar andras skit. Men jobbet är nog mycket mer än så, säger Tina Carlsson.

Och Ingrid Pousette fyller i.

– Jag älskar mitt jobb och man måste börja nånstans, man kan inte alltid få drömjobbet på en gång, säger hon och skyndar vidare till nästa trappuppgång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.