Svårt att skydda sig mot ny bilstöldstrend

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt att skydda sig mot de senaste trenden av bilstölder, där exklusiva bilar stjäls. Tjuvarna bryter sig in i privatbostaden när ägarna är hemma för att stjäla både bilnycklar och bilen.

I ett samhälle i Småland har samma område utsatts flera gånger för okända besökare och ett inbrott. Hittills har tjuvarna inte lyckats stjäla någon bil, men de boende är säkra på att tjuvarna återvänder och försöker nu skydda sig.

Ännu fler larm installeras

– Vi har haft larm i huset hela tiden, men nu har vi ännu mer förbättrat larmet så vi har ett komplett skalskydd, berättar Leif.

Det var hos Leif någon bröt sig in häromveckan när han och familjen låg och sov. Familjen vaknade och larmet gick när tjuvarna flydde genom ytterdörren. Han har nu installerat ytterligare larm.

– Vi har grannsamverkan, vi har satt utomhussiren, vi har installerat trygghetslarm, kameror och allt möjligt.

Även grannarna har haft påhälsning av män som nattetid smugit omkring husen och försökt ta sig in i deras hus. Nu gör de boende här allt de kan för att känna sig tryggare hemma.

– Vi har utbytt telefonnummer så vi kan ringa och förvarna om man ser något konstigt och agera tillsammans om det händer någonting, säger Jonas, som bor granne med Leif och även han har en så kallad exklusive bil.

Tjuvar går förbi elektroniska låsspärrar

I regionen har fem exklusivare bilar stulits på kort tid. Bilarna är värda mellan en halv miljon och 1,2 miljoner kronor. Bilstölder av exklusivare bilar har i hela landet ökat med 50 procent i år under årets första sju månader. Det visar statistiken från larmtjänst AB.

Försäkringsbolaget If försäkrar en stor andel av de exklusiva bilar som stjäls i Sverige. Bilarna stjäls antingen genom inbrott i privatbostaden där bilnycklarna förvaras eller utomhus trots elektroniska låsspärrar från fabriken.

På If anser man att tillverkarna måste se över de elektroniska låsspärrarna som är så lätt att kringgå.

– Det är ju uppenbart sedan ett antal år att man tar sig in i bilarnas elektronik utan att stöldskyddet sätter stopp och det är en enkel sak som tillverkarna borde titta på, säger Göran Kellner, utredningschef på IF Skadeförsäkring.

Svårt skydda sig mot organiserad brottslighet

Göran Kellner på If Skadeförsäkring uppmanar också bilägarna att förvara bilnycklar säkert även när man är hemma, och att parkera bilen i garaget. Ytterligare en åtgärd är att installera spårsändare i bilarna så att de snabbt går att spåra vid en stöld.

– Men man måste komma ihåg att det är organiserad brottslighet det är frågan om, det finns liksom en gräns hur man kan skydda sig mot den här brottsligheten, säger Göran Kellner.

I Jönköpings län har en handfull stölder av sådana här exklusiva bilar skett på kort tid. Värnamopolisen utreder nu stölderna och här anser man att polisen också måste samarbeta mer internationellt. Johanna Bushalle är förundersökningsledare för polisutredningarna.

– Jag tror det är viktigt att vi satsar fullt på ett samarbete både nationellt och internationellt i och med att dom här bilarna snabbt försvinner utomlands.

Bilregistret underlättar för tjuven

Sverige är också en bra plats för de organiserade ligorna som stjäl bilarna genom att det är lätt att ta reda på var ägaren till en viss bil bor.

– Våra bilregister är tyvärr offentliga, har du bilnumret kan du få ut vem som äger bilen och var denna bor, sedan är det bara att åka hem och stjäla bilen, säger Jonas.

Men trots alla larmåtgärder så tror Jonas och Leif att tjuvarna återvänder. 

– Det känns ju jättejobbigt att man ska behöva göra allt det här för att man ska vara i fred i sitt eget hem, förklarar Leif.

Fotnot: Exklusiv bil är ett begrepp som försäkringsbolagen och Larmtjänst AB använder för bilar som är värd mellan ca 500 000 kronor upp till 1,2 miljoner kronor. Här handlar det om årsmodeller från 2010 och framåt av flera olika bilmärken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.