Foto: Jessica Gow/TT

Lojala lärare får lägre lön

Uppdaterad
Publicerad

I flera kommuner får lärare inte omförhandla lönen om de byter från en av kommunens skolor till en annan. Kommunerna anser nämligen att läraren endast byter tjänst hos samma arbetsgivare. Det här är ett problem i tider med stor lärarbrist enligt flera fackförbund. ”Det kan betyda att lärare som är lojala med sin arbetsgivare inte får samma löneutveckling som om de istället byter arbetsgivare. Raka motsatsen till en god personalpolitik alltså”, skriver Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Nästa vecka börjar höstterminen och även i år är lärarbristen stor. Ett sätt för skolorna att rekrytera lärare är att locka med högre lön. Men i flera kommuner, däribland Göteborg, Malmö, Stockholm och Gävle, har man valt att hålla tillbaka rektorerna. Om en lärare kommer från någon annan av kommunens skolor ska den befintliga lönen behållas. Mathias Åström, Lärarförbundets förhandlingschef, menar att det här försvårar för rektorerna.

– Ja, det är allt för vanligt att lönesättningen styrs centralt istället för att ge rektorerna fullt mandat över lönesättningen och verksamheten.

LÄS MER: Utbildade lärare ratar skolan

Även Matz Nilsson, ordförande hos Sveriges Skolledarförbund, är kritisk.

-  Det är ju en kartellbildning som är improduktiv. Den får motsatta konsekvenser, man sänder signaler till lärarna och skolledarna att vill du ha högre lön så byt arbetsgivare, stanna inte hos oss. Då får det den motsatta effekten av vad man hade förväntat sig.

”Arbetsgivaren har ett ansvar”

Att det här är ett problem är inte en åsikt som delas inte av SKL, Sveriges kommuner och landsting. Deras chefförhandlare Niklas Lindahl menar att arbetsgivaren har ett ansvar för att ha en sammanhållen lönepolitik.

– Som kommun är man en arbetsgivare, och måste behandla helheten, oavsett om yrkesgrupperna är spridda över flera enheter, skriver Niclas Lindahl.

I våras införde Stockholms stad det här upplägget till fullo, så här förklarar de sitt val.

LÄS MER: Tusentals lediga lärarjobb inför skolstarten

– Det är viktigare att jobba på ett sätt som ger god löneutveckling till samtliga av våra lärare. Vi vill inte att våra skolor ska befinna sig i situationer där man håller på och budar över varandra om personer som redan är anställda, säger Stella Dellios, ställföreträdande personalchef på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Men från fackligt håll är man kritisk och menar att det här håller tillbaka lönerna?

– Jag tror att de vill göra allt, givetvis, för att driva på lönerna. Men de glömmer att vi är löneledande inom de flesta av våra lärarkategorier. Och vi har ambitionen att vara det.

Lärare kan sluta

Enligt de fackförbund som SVT Nyheter har talat med kan effekten av det här kan bli att lärare söker sig till andra kommuner, friskolor eller i värsta fall slutar som lärare.

– Vi tycker att arbetsgivarna måste satsa för att komma tillrätta med huvudproblemet, bristen på lärare. Att försöka sätta tak för lärarlönerna är ett kortsiktigt perspektiv som kommer att kosta mer långsiktigt eftersom det gör en svår lärarbrist än svårare, säger Mathias Åström.

LÄS MER: Tusentals lärare saknas trots att skolorna startat

Hanna Wallin Lindström är nyutexaminerad lärare. Hon förstår varför kommunerna agerar som de gör men säger samtigit det kan skilja sig mycket mellan skolorna i en kommun.

– Alla skolor är olika, arbetsbördan är olika. Att lönesättningen ska vara den samma även om man väljer att flytta från en skola till en annan är nog inte optimalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.