Kommunpoliserna Håkan Thor och Samuel Sjöö i Hässelby. Foto: Michael Jansson/SVT

Svårt för polisen att hinna arbeta med medborgarlöftena

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikahandel och supande på torget var det som polisen i Hässelby lovade medborgarna att jobba extra mot. Men resursbrist har gjort det svårt att arbeta med medborgarlöftena på det sätt som polisen vill.

Stockholmsstadsdelen Hässelby är ett av fyra utvalda områden i landet där polisens arbete har specialstuderats av Brå. Personalsituationen där har varit väldigt ansträngd vilket satte sin prägel på hur löftet utformades med inriktningen mot drogförsäljning och supande på torget i Hässelby gård.

– Att löftet blev som det blev berodde delvis på att vi hade en besvärlig personalsituation så vi gjorde det ganska begränsat med tanke på att vi till största delen skulle få jobba med det mellan andra uppdrag, säger Håkan Thor, kommissarie och fd kommunpolis.

Få anmälda brott trots ökat fokus

Poliserna i området uppgav i en medarbetarenkät att de arbetade mycket lite med medborgarlöftena, endast cirka 1,5 timme i veckan i genomsnitt. Under 2017 bedömer Håkan Thor ändå att polisen kunde jobba med medborgarlöftena som de hade räknat med att de skulle göra, men inte året efter. Och trots den riktade insatsen mot droghandeln vid torget steg antalet anmälningar om misstänkta narkotikabrott vid torget bara från tre till sex stycken efter att löftet upprättats.

– Narkotikabrott anmäls ju nästan uteslutande av oss själva och man kanske skulle ha sett en större ökning i och med att vi var här i stor utsträckning. Å andra sidan jobbade vi i huvudsak uniformerat och på så vis störde verksamheten snarare än lagförde de som höll på med det, säger Håkan Thor, kommissarie.

Andelen kvinnor som upplevde problem med alkoholister på torget minskade från 57 till 42 procent, enligt den lokala torgmätningen. När det gällde narkotikahandeln upplevde medborgarna ingen förändring .

Tror på medborgarlöftena

Medborgarlöftet ska nu utökas så att polisen även ska jobba på samma sätt med problemen kring centrumet i Vällingby. Med en personalsituation som ser något bättre ut framöver hoppas kommunpoliserna kunna jobba mer med löftena.

– Det viktiga tror jag är kontakten man får mellan medborgarna och polisen och ser att vi verkligen lyssnar på vad medborgarna vill. Och sedan samverkansbiten med andra parter, kan man utveckla det tror jag att vi kan komma långt med medborgarlöftena, säger Samuel Sjöö, kommunpolis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.