I skogen vid Strandberget finns mer än 10 rödlistade arter och här finns tjäder.

Sveaskog varnas – tar inte hänsyn till naturen

Uppdaterad
Publicerad

Det statliga skogbolaget Sveaskog har fått en allvarlig varning för att man tar för dålig miljöhänsyn på platser man vill avverka. Det kan SVT avslöja. Trots sin höga miljöprofil har Sveaskog missat höga naturvärden i Norr- och Västerbotten.

Sveaskog får nu hård kritik inom det frivilliga miljömärkningen FSC. En revision under förra året visade att bolaget gjort för dåliga naturvärdesbedömningar. Rapporten har inte ännu offentliggjorts men SVT Nyheter kan avslöja att Sveaskog har fått en så kallad ”major CAR” av certifieringsstiftelsen Det norske veritas (DNV) som granskar miljömärkningen.

Sveaskog har en hög profil i miljöfrågor och har ett eget mål om att skydda 20 procent av sina skogar. Därför är det extra känsligt att bolaget nu varnas.

Kritik från naturvården

– Det är förstås väldigt allvarligt att Sveaskog, som är ett statligt bolag, får den här typen av anmärkning, säger Johanna Sandahl, ordförande i Svenska naturskyddsföreningen.

– Sveaskog har ett särskilt ansvar att vara ett föredöme. Den här och tidigare regeringar har sagt att skyddsvärda skogar ska bevaras,

Sveaskog har frivilligt miljömärkt sina skogar enligt FSC:s regler. Det betyder att man lovat spara gammal skog och ta särskilda miljöhänsyn. Bolaget fick redan förra året mindre anmärkningar på naturvärdesbedömningarna, och därför får Sveaskog nu en allvarlig varning. Det betyder att det handlar om systematiska fel under lång tid. Svenska naturskyddsföreningen har under flera år granskat Sveaskog och varit kritisk mot bolagets naturvärdesbedömningar.

– Sveaskog har som sagt högre ambitioner, men lite för ofta upptäcks det att skogar avverkningsanmäls fast de egentligen borde skyddas, säger Johanna Sandahl.

200-årig skog räddad

En av skogarna det gäller är Strandberget ett par mil öster om Arvidsjaur i Norrbotten. Den var Sveaskog på väg att såga ner förra året, men Naturskyddsföreningen slog larm. Här finns höga naturvärden. Det finns 200-åriga träd och mer än tio sällsynta arter som Sveaskog missat i sin naturvärdesbedömning.

”Skogen är stort sett orörd. Den är flerskiktad och olikåldrig med gott om död ved och håller över lag nyckelbiotopsklass. Den ca. 200-åriga naturskogen ligger på Strandbergets sydsluttning och är på alla sidor redan omgiven av kalhyggen och plantager. Nu skall den sista resten av skogen på berget huggas!”

Så skriver Björn Mildh från Naturskyddsföreningen i ett brev till Sveaskog där han uppmärksammade bolaget på att naturvärden var på väg att utradas. Det räddade gammelskogen.

Krävde att någon slog larm

DNV har granskat en rad av de skogar som Sveaskog hade planerat att avverka. Vid Vägträskliden i Norrbotten och vid Bastutjärn nära Norsjö i Västerbotten missade Sveaskog också naturvärden. Även de missarna ligger till grund för den allvarliga varningen. Det handlar om planerade avverkningar, inte genomförda, men flera har stoppas först efter att naturvårdare slagit larm.

– Intentionen är lika allvarlig som genomförandet, så klassar man det. Det var egentligen bara flax att vi inte gjorde det, och så ska det inte gå till. Det är klart att vi som stor statlig aktör och Sveriges ledande skogsföretag ska ha bättre koll på rutinerna, säger Esbjörn Wahlberg, presschef på Sveaskog.

Ideella gör Sveaskogs jobb

Skogsstyrelsen hinner bara granska en liten del av alla avverkningsanmälningar, utan man litar på att de stora skogsbolagen har kompetens att göra egna naturvärdesbedömningar. Men ofta är det ideella naturvårdare som upptäcker att värdefulla skogar är på väg att sågas ner.

– Det är förstås väldigt allvarligt att den ideella naturvården ska behöva agera kontrollmekanism för någonting som Sveaskog borde klara själva, säger Johanna Sandahl, på Naturskyddsföreningen.

Kan förlora certifikat

En ”major CAR” kallas också för ett ”rött kort” och innebär att att Sveskog inom tre månader måste genomföra åtgärder för att felen inte ska upprepas. Den tidsfristen går ut lördag den 18 februari.

Nu måste Sveaskog visa att man skärper sig, annars kan man i teorin bli av med sin miljömärkning. Karin Fällman, FCS-ansvarig säger att man nu bland annat ska utbilda personalen som planerar averkningarna.

– Den stora avvikelsen vi har den håller vi på att jobba med nu. Den ska vara löst. Vi ser också över det här för hela Sveaskog nu, säger hon.

Karin Fällman

”Sjukdomsinsikt”

Om Sveaskog får grönt ljus och får behålla sin miljöcertifiering kommer att avgöras av certifieringsföretaget DNV efter ett möte med Sveaskog under torsdagen.

–Vad som står på spel här egentligen är om revisorn bedömer att vi har sjukdomsinsikt så att säga. Och att vi har en trovärdig plan för att det inte ska hända igen. Räcker det inte är är det väldigt illa, säger Esbjörn Wahlberg, presschef på Sveaskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.