Sven-Erik Alhem: Staten bör ge bröderna i Kevin-fallet ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna, som pekades ut för mordet på 4-årige Kevin, är sedan i tisdags friade från alla misstankar om brott. Nu väcks frågan om bröderna har rätt till skadestånd, efter att i 20 års tid anklagats för 4-åringens död.

Det har gått 20 år sedan 4-årige Kevin hittades död i Arvika. Det är svårt att fastställa dödsorsaken, men i utredningen avskrivs misstankarna mot brödern. En teori är att pojken fått en lastpall över sig, enligt åklagaren.

”Staten bör ta ansvar”

Preskriptionstiden på tio år är, enligt jurister, ett hinder för att bröderna ska få ersättning för sitt lidande. Regeringen kan däremot ge ersättning, utan någon skyldighet att göra det enligt lagens regler.

Fallet Kevin

– Det är ofrånkomligt att man tar ansvar för denna fullständiga rättsskandal, säger Sven Erik Alhem, Brottsofferjourens förbundsordförande.

– Om man inte från statens sida kompenserar pojkarna skulle man tappa anseendet för landet Sverige.

Hur stora summor skulle det kunna röra sig om?

– Det är stora pengar, för att man ska förstå hur oerhört skadedrabbade bröderna blivit genom denna fadäs.

Sven-Erik Alhem vill inte ge en exakt summa, men är säker på att skadestånd kommer att betalas ut.

”Rätta till dunderfelet”

– Jag tror att staten tjänar på att betala ut skadestånd i det här fallet, eftersom skadeverkningarna för staten skulle vara väldigt förödande om man inte såg till att bröderna kompenserades.

– Staten skulle få rodnande kinder om man inte såg till att man rättade till detta dunderfel, säger Sven-Erik Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet