Foto: TT

Svensk hjärtvård håller världsklass

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 10.000 britter skulle ha kunnat räddats från att dö i hjärtinfarkt om de vårdats i Sverige istället för i Storbritannien. Det visar en studie som publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet i dag.

Varje år drabbas ungefär 30.000 svenskar av hjärtinfarkt, ett livshotande tillstånd som kräver snabb behandling. Som tur är håller den svenska hjärtinfarktvården en exceptionellt hög nivå.

Med hjälp av de rikstäckande kvalitetsregistren SWEDEHEART och MINAP har svenska och brittiska forskare jämfört vården för alla hjärtinfarktpatienter i Storbritannien och Sverige mellan 2004 och 2010.

Studien visar att dödligheten efter 30 dagar var 28 procent lägre i Sverige än i Storbritannien. Den lägre dödligheten gällde oavsett ålder, kön eller andra sjukdomar.

10.000 hade kunnat räddas

– Det innebär att mer än 10.000 liv hade kunnat ha räddats under den här perioden om de brittiska patienterna i stället hade fått vård i Sverige, säger Tomas Jernberg, hjärtforskare och registerhållare för SWEDEHEART.

Tomas Jernberg är huvudansvarig för den svenska delen av studien. Han berättar att han och de andra forskarna förvånades över de stora skillnaderna i överlevnad.

Den svenska hjärtinfarktsdöden har halverats

Hjärtkärlsjukdom skördar fortfarande många offer i Sverige, men när det gäller hjärtinfarkt har antalet dödsfall halverats de senaste femton åren. En förklaring är att den svenska vården har varit snabb på att ta till sig ny teknik som ballongvidgning.

Metoden går ut på att läkarna går in via handleden eller ljumsken där de för in en liten ballong och ett litet nätrör, ett stent, som öppnar upp kärlförträngningarna i hjärtat. I Storbritannien använde man sig oftare av propplösande läkemedel istället för ballongvidgning. De brittiska patienterna fick dessutom mer sällan betablockerare utskrivna i samband med att de lämnade sjukhusen.

Starka reaktioner i Storbritannien

– Studien har väckt starka reaktioner i England, berättar hjärtforskaren Harry Hemingway. Han är professor i klinisk epidemiologi vid UCL, University College i London och ansvarig för den engelska delen av studien.

Harry Hemingway tror att en annan viktig förklaring till den svenska framgången är att hjärtvården här har lagt stor kraft på att hela tiden arbeta aktivt med sina kvalitetsregister för att kunna förbättra patienternas vård.  

Sverige är världsledande

– Sverige är världsledande när det handlar om förbättringsarbete knutet till kvalitetsregister. Det handlar om kulturella skillnader, som en svensk hjärtläkare sade till mig: ”Jag känner till mitt sjukhus överlevnadstal och jag känner mig ansvarig för att förbättra dem”. Det tankesättet är inte lika vanligt här i England, säger Harry Hemingway.

Än så längre är det få länder som har rikstäckande kvalitetsregister för sin hjärtinfarktvård, vilket gör det svårt att jämföra olika länders resultat. Men Tomas Jernberg berättar att den svenska hjärtsjukvården även slår den amerikanska:

– Vi har även jämfört alla 71 svenska akutsjukhus mot de 15 procent bästa amerikanska sjukhusen och även där kan vi se att vi är bättre när det gäller behandlingen av hjärtinfarkt, alltså att vi använder metoder som har bevisad effekt.

Tomas Jernberg menar att den svenska vården nu måste bli lika bra på att förebygga hjärtsjukdom och på att förhindra återinsjuknande, som den är på att behandla den när det blir akut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.