En av grundarna till Docklands, Anders Varveus. Foto: TT/SVT

Klubbarrangör: ”Att kunna testa droger före användning borde vara en självklarhet i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Att kunna testa sina droger innan användning borde vara en självklarhet i Sverige, anser klubbarrangören Anders Varveus. Men Svenska Narkotikapolisföreningen är kritisk.

– Det kan ses som grönt ljus för att ta droger, säger ordföranden Lennart Karlsson.

I Storbritannien kan festivalbesökare numera lämna in och testa sina droger innan de tar dem, för att få veta vad de innehåller och hur starka de är. Detta borde också införas i Sverige, säger Anders Varveus, som drev den legendariska raveklubben Docklands på 1990-talet och fortfarande är verksam inom Stockholms klubbvärld.

– Om man menar allvar med att skydda folk borde drogtester vara en självklarhet. Annars moraliserar man bara, säger han.

Kan stoppa dödsfall bland unga

Anders Varveus har genom åren stött på många fall där människor tagit droger som visat sig innehålla något annat än vad de trodde.

– Jag har tagit hand om många som kollapsat, haft extremt svag puls och varit riktigt illa ute.

I Storbritannien startades drogtest-verksamheten efter flera uppmärksammade drogrelaterade dödsfall bland unga på dansklubbar och musikfestivaler. Hur stor problematiken är i Sverige är svårt att veta utifrån den statistik som finns.

Flera drogbeslag på Summerburst

Enligt siffror från Rättsmedicinalverket upptäcks rester av typiska dansdroger som MDMA (ecstasy), kokain och amfetamin i runt 300 obduktionsärenden per år, vilket dock inte betyder att dessa droger var dödsorsaken. Förra året gjorde polisen totalt över tiotusen beslag av amfetamin, ecstasy och kokain, och i sommar gjordes över hundra ingripanden mot narkotikabrott under dansfestivalen Summerburst i Göteborg.

Lennart Karlsson på Svenska Narkotikapolisföreningen anser att drogtestning liknande den som finns i Storbritannien inte skulle vara möjlig i Sverige, eftersom all droganvändning är förbjuden.

– Enligt gällande lagstiftning skulle det inte fungera att ha en sådan verksamhet.

Är inte emot riskminimerande insatser

Han betonar att Svenska Narkotikapolisföreningen inte är emot riskminimerande insatser, men säger också att verksamhet som drogtestning skulle komma i för stor konflikt med polisens nuvarande uppdrag att beslagta illegal narkotika och se till att narkotikalagstiftningen efterlevs.

– Självfallet vill ingen ha livsfarliga droger ute på marknaden, men vill man problematisera den här verksamheten så kan den ju också uppfattas som att den ger ok till droganvändning. Det är framförallt den delen jag ser som ett problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.