Svensk kvinna död i ehec

Uppdaterad
Publicerad

Den nya svårare ehec-smittan har skördat sitt första dödsoffer i Sverige. En kvinna avled på tisdagen på sjukhus i Borås. Smittskyddsinstitutet beskriver smittan som ”mycket farlig”.

Kvinnan, som var i 50-årsåldern, togs in på Södra Älvsborgs sjukhus i söndags efter att ha smittats i Tyskland.

-Vi är inte helt säkra, men vi misstänker att kvinnan smittats sedan hon ätit grönsaker under besöket i Tyskland, säger chefsläkare Jerker Isacson.

-Hon hade varit sjuk en tid innan hon kom till oss på sjukhuset. Trots mycket intensiv vård klarade hennes kropp inte av sjukdomen utan hon avled tidigt på förmiddagen.

”Mycket farlig”

Totalt vårdas enligt Smittskyddsinstitutet (SMI) 41 ehec-smittade människor i Sverige, i sex olika landsting: Västra Götaland, Stockholm, Skåne, Jämtland, Halland och Jönköping.

För femton av dem bedöms läget som allvarligt, med svåra komplikationer, och enligt SMI är det ovanligt många av de smittade som blivit allvarligt sjuka.

-Relativt sett är det en mycket hög andel. Vid tidigare utbrott har antalet svårartade fall varit lägre. Denna ehec-variant vi har nu är mycket farlig, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på SMI.

Tyskland är hårt drabbat av utbrottet. Hittills har 14 människor dött och 1 200 insjuknat efter att ha smittats. Över 300 patienter vårdas med den allvarliga blödnings- och njurkomplikationer HUS, en sjukdom som orsakar blodiga diarréer och svåra leverskador som kräver intensivvård och kan leda till döden.

EU i krissamtal

-Normalt har vi omkring 1 000 fall per år, men nu har vi haft 1 200 på bara tio dagar, säger Jan Galle, chef för en klinik i västra Tyskland till AFP.

I Berlin förs krissamtal medan EU:s jordbruksministrar kämpar för att hantera det dödliga utbrottet.

Ehec-fall har nu rapporterats från Sverige, Storbritannien, Danmark, Nederländerna, Österrike, Frankrike och Schweiz, vilka alla tycks ha sitt ursprung i Tyskland.

Dödsfall orsakade av ehec inträffar med jämna mellanrum i Sverige. Enligt Sofie Ivarsson rör det sig om uppemot fem dödsfall de senaste fem-sex åren. Men det har rört sig om ströfall och smittkällan har inte gått att spåra.

Den variant som nu grasserar kan ge upphov till så kallad hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS), vilket innebär sönderfall av de röda blodkropparna och njursvikt.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.