Arkivbilder Foto: TT

Svensk-syrier häktas i Danmark för terrorfinansiering

En 45-årig man bosatt Finspång har häktats på Kastrups flygplats i Danmark misstänkt för att ha finansierat terrorverksamhet genom att smuggla flyktingar. Det skriver Dagens Nyheter.

Mannen är syrisk medborgare och har bott i Sverige sedan 2012 med sin familj. Hans greps vid en mellanlandning på uppmaning av italiensk polis som har haft honom under uppsikt.

Dagens Nyheter skriver att 45-åringen misstänks för att från sin lägenhet i Finspång i Östergötland drivit en verksamhet som haft två syften. Mannen ska ha tagit betalt av människor som flyr från Syrien för att smuggla in dessa i Europa, och pengarna har använts för att finansiera terrorverksamhet i Syrien.

Enligt utredarna ska motsvarande 20 miljoner kronor ha skickats från Italien, Sverige, Danmark och Tyskland till bland annat terrorgruppen Nusrafronten.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer