Svenska grisar kastreras utan bedövning

Uppdaterad
Publicerad

Varje år kastreras 1,5 miljoner smågrisar i Sverige för att köttet ska smaka bättre. Kastreringen, som är mycket plågsam, utförs helt utan bedövning trots att det finns smärtfria alternativ.

Alla hangrisar i Sverige kastreras när de är mellan två och sju dagar gamla. Anledningen är att köttet kan få en frän smak sedan grisen blivit könsmogen.

Men kastreringen är mycket plågsam för grisen. Den sker helt utan bedövning eller smärtlindring och den utförs av grisbonden eller djurskötaren själv.

-Jag tycker det är ett helt oacceptabelt djurlidande när vi har de bra alternativ som finns, säger Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund.

Vaccinera

Ett av flera alternativ till den plågsamma kastreringen är att vaccinera grisen mot könsmognad. Det är en för grisen smärtfri metod, och den påverkar inte smaken på köttet för konsumenten på något sätt.

Metoden har varit godkänd i Sverige nästan två år. Under tiden har nära tre miljoner grisar kastrerats utan bedövning.

Grisbranschen har inte intresserat sig för metoden, bland annat av rädsla för att bönderna ska sticka sig själva med sprutan.

-Det här måste ju vara bra för både människa och djur, säger Annika Bergman på Sveriges grisföretagare.

Helena Berg

helena.berg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.