Grossisterna struntar i svenska närodlade grönsaker – trots att det finns på marknaden. Foto: TT

Svenska grönsaker ruttnar på fälten

Uppdaterad
Publicerad
Just nu är det högsäsong för svenskodlade grönsaker. Men grossisterna väljer ändå ofta att importera stora billiga partier från Holland. Därför ligger tonvis med svenska grönsaker och ruttnar bort.

Squashodlaren Ingemar Johansson i Kungsbacka fick en bra skörd i år. Men av sina grossister fick han beskedet att de i stället köpt squash från Holland. Nu ligger fem ton squash och ruttnar på fälten.

– Det är lite så man blir förbannad faktiskt. Jag förstår att affärerna importerar under andra tider på året men jag tycker det är styggt av dem att ha importerade grönsaker nu. De vet att det är säsong och det finns bra grejer hos de svenska bönderna, säger han till GP.

Arga konsumenter

Svenska konsumenter vill gärna köpa svenskt och närodlat. Grossisterna och handlarna borde se till att de varorna finns i butik, tycker Jan Bertoft, generalsekreterare för intresseföreningen Sveriges Konsumenter.

– Om folk kände till att det finns en massa svenska grönsaker som inte kommer till hyllorna och därför ruttnar skulle dom bli väldigt, väldigt arga.

Niels Thomsen är vd för grossistbolaget Everfresh som levererar frukt och grönt till bland annat Coop. Han är medveten om att konsumenterna efterfrågar svenska grönsaker, men tycker att det är en komplicerad fråga.

– Det finns inget enkelt svar. Om de svenska tomaterna kostar 40 kronor kilot och de holländska går för 20 kronor kilot, då säljer vi inte de svenska. Så är marknadsmekanismerna.

Kvisttomaterna tar över

Holländska kvisttomater har en mycket stor marknadsandel medan svenska odlare framförallt erbjuder så kallade runda tomater.

– De (holländarna) har en supereffektiv produktion och det går att få riktigt billigt ibland, säger Niels Thomsen.

För svenska grönsaksodlare i allmänhet, och tomatodlare i synnerhet, är det nästan omöjligt att hävda sig mot de holländska jättarna. Och den nedåtgående trenden fortsätter, säger Martin Löfstedt, försäljningschef på odlarföreningen Sydgrönt. Han befarar att tomatodlingen helt riskerar att slås ut inom några år.

– Det är kvisttomaterna som tar marknaden.

Högsäsong för svenska grönsaker

Visa

Axfood och Everfresh är två av de största grönsaksgrossisterna på den svenska marknaden.

De största importländerna för grönsaker är Holland, Spanien och Marocko. (Axfood)

55-60 procent av de grönsaker (inklusive potatis) Axfood levererar till handeln just nu är svenska.

25 procent av grönsakerna Everfresh levererar till svenska handlare är inhemska, på årsbasis.

Just nu är det högsäsong svenskodlade grönsaker. Det gäller till exempel svenska tomater, squash, gurka, sallad, broccoli, vitkål, fänkål, blomkål, selleri, dill, persilja, purjolök, morötter och andra rotsaker.

Källa: Axfood, Everfresh, Sydgrönt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer