Det var i tisdags som de båda planen lyfte från Örebro lastade med 170 familjetält skänkta av Lions och filtar för cirka 850 personer. Foto: Niclas Berglund/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

De svenska hjälpplanen har landat i Irak

Uppdaterad
Publicerad

De två Herculesplanen med förnödenheter på väg till Irak som fastnade i Turkiet på onsdagen har nu landat i Arbil i norra Irak, rapporterar SVT:s utsända. Planen landade strax efter klockan 16 svensk tid.

– Två svenska Herculesplan har landat med en svensk humanitär hjälpsändning bestående av filtar och tält som har efterfrågats, säger Jessica Svärdström, kontorschef på Svenska ambassaden i Irak till SVT.

Det var i tisdags som de båda planen lyfte från Örebro lastade med 170 familjetält skänkta av Lions och filtar för cirka 850 personer, förnödenheter avsedda för personer som är på flykt undan terrorgruppen IS i norra Irak.

– Det handlar om 20-mannatält som kan rymma runt 1.000 personer. De ska nu transporteras vidare norrut i Irak till Dahuk och kommer att finnas på plats om några dagar, säger Jessica Svärdström.

Stopp i Turkiet

När planen mellanlandat i Adana i södra Turkiet i onsdags fick de svenska myndigheterna veta att de nekats inresetillstånd av Irak. Anledningen var det oroliga läget i landet. Det är många flyg i rörelse över Irak och en osäkerhet kring vad som flygs in i landet. Samtidigt pågår en stor militär insats.

Men i dag kunde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB,  bekräfta för SVT att planen fått landningstillstånd.

– De fick landningstillstånd i Irak och lyfte klockan 15:00 lokal tid, säger Gunno Ivansson på MSB.

Det var fler hjälpplan från andra länder på väg till Irak som också fastnade i Turkiet på onsdagen.

– Vi har inga uppgifter om de också fått tillstånd att landa i Irak, säger Gunno Ivansson till SVT.

Del av större insats

Transporten är en del av en större insats inom ramen för nätverket IHP (International Humanitarian Partnership), som är ett samarbete mellan de nordiska grannländerna.

”Vi jobbar för närvarande tillsammans med ett antal länder inom IHP för att kunna få ihop ett bredare stöd som även innefattar vatten, sanitet, elektricitet, boende och kontor och utrymmen för både sjukvård och registrering av flyktingar”, skriver Ann-Charlotte Zackrisson, enhetschef för insatser, på MSB:s hemsida.

Insatsen är en direkt följd av de 50 miljoner kronor som regeringen beslutat tilldela ytterligare för humanitärt bistånd i Irak.

Ytterligare sändningar av material är planerade till mitten av nästa vecka.

– Då hoppas vi att flyget ska kunna gå direkt från Örebro till Arbil, säger Gunno Ivansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet