1 000 svenskar från hela landet fick i undersökningen svara på hur deras klimatpåverkan ser ut, och trenden är tydlig. Fler vill göra skillnad och förändra sitt beteende.
Största förändringen som kommer fram i undersökningen, jämfört med föregående från 2015, är att fler ändrat sin köttkonsumtion*.
Kvinnorna sticker ut
För tre år sedan uppgav 47 procent av de tillfrågade att de ändrat sin köttkonsumtion. I dag ligger den siffran på 56 procent. Störst är skillnaden bland kvinnor, 54 procent uppgav att anpassat sin konsumtion av kött år 2015. I årets mätning är de 67 procent.
Hållbarhetscoachen Jessica Cederberg Wodmar menar att vi måste bli fler som vill förändra och att takten bör öka. Dessutom vill hon föra in flera nyanser i klimatdebatten.
Debatten är alldeles för negativt, anser hon. Klimatångest hämmar oss enligt henne mer än vad den gör att faktiskt engagerar oss.
– Jag tror mycket mer på hållbarhetsstolthet än ångest, och att visa på alla dom sakerna som vi faktiskt kan göra, säger Jessica Cederberg Wodmar.
”Måste bli fler som gör mer”
Olika slags kött påfrestar klimatet olika mycket. En av värstingarna i sammanhanget är nötkött, där ett kilogram motsvarar ungefär 25 kilogram koldioxidutsläpp. Som att köra en normal bil 12-15 mil.
Hon menar att problemet snarare handlar om överkonsumtion av dåligt kött. Att köpa stora mängder kött som flygs till Sverige, från exempelvis Brasilien, kommer aldrig att kunna vara ett hållbart alternativ.
– Vi måste bli ännu fler som gör mer. Det räcker ju inte bara att Sverige gör mer. Vi måste få med oss alla andra länder också. Vi är den första generationen som vet vad vi måste göra men också den sista som har möjlighet att göra någonting åt det.
*FÖRTYDLIGANDE: En av frågorna som ställdes i undersökningen var: ”Har du gjort något själv för att minska din egen klimatpåverkan de senaste två åren, till exempel när det gäller köttkonsumtionen?” SVT Nyheter har valt att formulera om beskrivningen ”dragit ned på köttet” och ”minskat sin köttkonsumtion” till ”ändrat” eller ”anpassat” sin köttkonsumtion.