Reno Nordens sophämtare strejkar mot det nya lönesystemet. Nu förbereder kommuner krisplaner eftersom det är oklart vad som kommer att hända med bolaget. Foto: TT

Svenska kommuner förbereder krisplaner efter osäkerheten kring Reno Norden

Uppdaterad
Publicerad

Strejken i Stockholm skakar om Sveriges största sophämtare Reno Norden. Koncernen hotas redan sedan tidigare av konkurs och nu förbereder flera svenska kommuner krisplaner.

– Vi följer detta noga, säger Maria Hansen, renhållningschef i Lerum.

Reno Norden sköter soporna åt närmare sex miljoner människor i fyra länder. Här i Sverige hämtar bolaget soporna i fler än 25 kommuner i den södra delen av landet.

Som SVT Nyheter tidigare berättat varnar experter för att koncernen kan tvingas i konkurs, och strejken i Stockholm och uppsägningarna bland sopåkarna i Stockholm försvårar läget.

LÄS MER: Här är det sopkaos – tvingas ge sopor till vänner

”En total soppa”

Per Hansen, ekonom på Nordnet Danmark, säger att koncernen troligtvis inte kommer att kunna fortsätta i sin nuvarande form.

– Jag har svårt att se att det är möjligt. Det kan bli så att de olika delarna av bolaget säljs till konkurrenter, men de enorma lån och den ekonomiska situationen gör att det ser svårt ut. Det är en total soppa, säger han.

LÄS MER: Kritiskt läge för Reno Norden – sopstrejken ökar risk för konkurs

Det är oklart vad som skulle hända med Sverigedelen, som är ett helägt dotterbolag, vid en eventuell konkurs eller försäljning. Men troligtvis måste kommunerna göra om upphandlingarna. Det skulle i sin tur innebära en stor risk för störningar i sophämtningen innan nya kontrakt är på plats.

Förbereder krisplaner

Bara i Stockholm hämtar bolaget soporna åt en halv miljon människor, men totalt handlar det om invånare i över 25 kommuner i den södra delen av landet som skulle kunna drabbas och där krisplaner skulle kunna behöva sättas in. Bland annat i Uppsala, Malmö, Linköping, och flera kommuner i Göteborgsområdet.

LÄS MER: ”Stockholms sopgubbar”: Strejken växer

– Vi följer detta noga. Vi har en krisplan som vi fått anledning att titta över i och med det här. Men hur den ser ut vill jag inte gå in på. Vi räknar med att Reno Norden ska fortsätta att hämta soporna, säger Maria Hansen, som är renhållningschef i Lerum.

Hur lång tid skulle det ta för er att få in en annan entreprenör om det skulle behövas?

– Det vet jag inte, men det skulle så klart kunna bli stora problem. Det är inget man löser över en natt, säger hon.

Följer utvecklingen

I Sollentuna övervakar man utvecklingen noga. 

– Vi har gjort en lång lista med olika typer av förberedelser om något skulle hända. Vi följer även hur ekonomin i bolaget utvecklar sig, säger Håkan Larsson, som är vice vd på Sollentuna energi och miljö.

– Om det skulle bli nödvändigt har vi en krisplan kring hur vi ska lösa sophanteringen i en akut situation, med utställda containrar och så vidare. Men skulle det bli en konkurs skulle det bli problem. Det tar en enorm tid att göra nya upphandlingar, säger han.

LÄS MER: Arbetsgivaren: Utsätter oss för utpressning

Kommuner där Reno Norden hanterar sopor/avfall:

1. Stockholm (Älvsjö, Enskede, Årsta, Farsta, Vantör, Bromma, Åkeshov, Råcksta, Hässelby, Tensta, Rinkeby, Kista, Spånga, Vällingby, Kungsholmen, Lilla Essingen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm)

2. Enköping

3. Eslöv

4. Malmö

5. Vellinge

6. Nacka

7. Österåker

8. Vaxholm

9. Säffle

10. Sigtuna

11. Sollentuna

12. Sundbyberg

13. Sunne

14. Värmdö

15. Uppsala

16. Östhammar

17. Ängelholm

18. Tomelilla

19. Simrishamn

20. Linköping

21. Vimmerby

22. Hultsfred

23. Högsby

24. Härryda

25. Lerum

26. Partille

27. Lidingö

28. Järfälla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.