Foto: TT

Svenska kyrkan har rest för tiotals miljoner

Publicerad

Församlingar i Svenska kyrkan har de senaste åren lagt tiotals miljoner kronor på resor för politiker och anställda. Det visar en granskning som gjorts av Sveriges Radio Ekot. I Botkyrka församling har man de senaste åren rest för 2,8 miljoner kronor.

Det är kyrkoavgiften, som betalas av Svenska kyrkans 6,2 miljoner medlemmar, som till allra största delen finansierar kyrkans verksamhet. Det finns stora variationer i hur församlingarna använder pengarna – många församlingar gör inga personalresor utomlands men på en del håll väljer man alltså att lägga stora belopp på utlandsresor.

Över 20 miljoner på resor

Ett fyrtiotal församlingar och pastorat ingår i granskningen. Mellan 2010 och 2015 lade de över 20 miljoner kronor på resor för kyrkopolitiker och anställda, visar Ekots sammanställning. Pengarna har bland annat gått till flyg och hotell, men i vissa fall också till fotbollsmatcher och krognotor.

Många av de mest ressugna församlingarna och pastoraten ligger i stockholmstrakten. I Botkyrka församling har man de senaste åren rest för 2,8 miljoner kronor, trots att man är en relativt fattig församling som får bidrag via Svenska kyrkans utjämningssystem.

Restaurangnota på 103.000 kronor

Resorna har gått till Istanbul, Sarajevo och Israel. Under resan till Istanbul betalade församlingen bland annat en restaurangnota på 103.000 kronor, uppger Sveriges Radio.

I Sollentuna och Köping har resorna kostar ungefär 1,2 miljoner kronor. Och i Huddinge och Märsta har man rest för cirka 1 miljon kronor de senaste åren.

Förtäckta nöjesresor

Flera anställda inom Svenska Kyrkan menar att många ”studieresor” i verkligheten är förtäckta nöjesresor. Värö-Stråvalla församling i Varbergs kommun gick till exempel på en Premier League-match i London. När Ekot frågar dem varför är svaret att de skulle jämföra likheterna mellan gudstjänst och fotboll.

Ekot har även pratat med moderaten Christer Siwertsson, som är regionråd i Jämtland Härjedalen och ledamot i kyrkofullmäktige i Östersunds församling. Han är mycket upprörd.

– Det här är ju rena rövarfasonerna, som jag ser det. Det hör inte hemma i Svenska kyrkan, säger han.

SVT Nyheter har sökt Svenska Kyrkan för en kommentar, man har där bett om att få återkomma efter att Sveriges Radios reportage har sänts.

Hela reportaget sänds i Studio Ett tisdag 31 maj kl. 16.00 i P1.

Totalt: 2010-2015: resor för 20 miljoner

Visa

De lade mest på resor:

 • Botkyrka                             2,8 miljoner
 • Sollentuna                           1,2 miljoner
 • Köping                                1,2 miljoner
 • Huddinge                           1 miljon
 • Märsta                                 940.000
 • Södra Öland:                      790.000
 • Solna                                   730.000
 • Skarpnäck                           710.000
 • Östersund                           630.000
 • Härnösand land                  496.000
 • Luleå                                   490.000
 • Varberg                               490.000
 • Sala                                     460.000
 • Bromma                              410.000

Källa: Sveriges Radio

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer