SVT:s Veckans brott har besökt en skola i Stockholm som övar situationer med dödligt våld.

Svenska skolor övar situationer med dödligt våld

Uppdaterad
Publicerad

Fly, gömma sig och i värsta fall: slåss. Allt fler svenska skolor utbildar sin personal inför situationer med pågående dödligt våld, som till exempel en skolskjutning. Det visar SVT Nyheters genomgång av säkerhetsutbildningar för personal i kommunala grundskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Obs: Denna artikel är från 2019

Hösten 2015 inträffade Sveriges värsta skolattentat på Kronans skola i Trollhättan. Kort därpå tog flera olika privata säkerhetsföretag fram kurser som de säljer till skolor.

Veckans brott

SVT Nyheter har gått igenom säkerhetsutbildningarna för personal i kommunala grundskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö de tre senaste åren – och genomgången visar att skolorna satsar på utbildningar för personalen.

Polisens utbildning är gratis

I Malmös skolor ökade tillbuden till följd av våld med 9 procent förra läsåret jämfört med läsåret innan. Åren 2016 och 2019 har man med hjälp av polisen utbildat personal i samtliga av stadens grundskolor.

— Vi har ingen upphandlad säkerhetsutbildning när det gäller hot och våld, utan håller interna utbildningar. Och polisens föreläsningar är kostnadsfria för kommunen, säger Jonas Törneblad, säkerhetsamordnare i Malmö.

Stockholm satsar mest

Stockholm stad satsar mest och har beslutat att personalen på alla deras skolor ska gå en utbildning. Företag tas in för att träna skolorna under en heldag, bestående av teori och praktiska övningar, i så kallat pågående dödligt våld.

De har lagt nästan en miljon kronor på 33 utbildningar på 19 grundskolor de senaste tre åren, visar fakturor som SVT Nyheter begärt ut.

I Göteborg säger säkerhetsstrategen Susanna Thureson först att man inte köpt in några utbildningar, men när SVT begär in fakturor visar det sig att en grundskola köpt in en heldag med övningar mot pågående dödligt våld under 2019.

– Skolan beslutade att köpa in det efter att ha gjort en säkerhetsanalys. Det är skolorna själva som gör den bedömningen, eftersom de känner sin verksamhet bäst,säger Susanna Thureson.

Tusentals har utbildats

Även den privata skolkoncernen Academedia satsar på liknande utbildningar.

– Det är som med brand, det är väldigt ovanligt att det brinner på skolor i Sverige, men ändå övar vi inför det. Det är precis samma sak här, säger Paula Hammerskog, trygghetsdirektör på Academedia.

Koncernen har en pågående utbildningsinsats där man övar personalen i samtliga av sina 80 grundskolor och 150 gymnasieskolor över hela Sverige i detta.

– Hittills har vi utbildat omkring 6 000 personer.

Skapar det här trygghet, eller tvärtom oro? 

– Det var något vi pratade väldigt mycket om innan. Det visade sig att reaktionen blev tvärtom, folk sänkte axlarna och tyckte det var skönt att någon äntligen pratar om det här, säger Paula Hammerskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet