Svenskar beredda att flytta för jobbÄr du beredd att flytta för att få jobb?

Publicerad

Svenskar är bland de folk inom EU som har mest benägenhet att flytta inom landet om arbetsmarknaden kräver det. Det visar ny statistik från EU, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Över 70 procent av svenskarna är be- redda att flytta för att få jobb och Sverige hamnar därmed på fjärde plats efter Frankrike, Nederländerna och Polen. Minst benägna att flytta inom landet är ungrare och irländare.

44 procent av svenskarna kan tänka sig att flytta utomlands för jobb, vilket ger en tredje plats. Minst benägna att flytta utrikes är österrikarna.

-Vi har en historisk tradition av rörlighet på arbetsmarknaden i anslutning till de stora omstruktureringar som har skett i Sverige, med varvsindustri, textilindustri och mekaniseringen i skogen, säger Ams ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström till Ekot.

Han anser att de höga siffrorna lovar gott för möjligheten att förse arbetsgivarna med arbetskraft, särskilt i en uppåtgående konjunktur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer