De senaste tolv åren har viljan att ge ökat stadigt, till medlemmarna i frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII). Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenskar skänker allt mer pengar ideellt

Uppdaterad
Publicerad

Vi har skänkt alltmer av våra pengar till ideella organisationer de senaste åren. Förra året gav svenskarna hela 8,7 miljarder kronor, en ökning med 9 procent jämfört med året innan visar färsk statistik.

Naturkatastrofer, krig, svält – ibland kan det kännas överväldigande men vi gör faktiskt något åt det. Trenden är långsiktig. De senaste tolv åren har viljan att ge ökat stadigt, till medlemmarna i frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII). Här ingår cirka 150 ideella organisationer, både större och mindre, som Unicef Sverige, Djurens rätt, Cancerfonden och Naturskyddsföreningen.

Enklare att engagera människor

Andreas Drufva, marknadschef på Naturskyddsföreningen, upplever att det har blivit enklare att samla in pengar de senaste åren.

– Vi upplever ett större engagemang hos människor idag och ett uttryck för det engagemanget kan vara att bli medlem hos en organisation som Naturskyddsföreningen eller skänka pengar, säger han.

LÄS MER: Ideella krafter hyllades vid årets 5i12 manifestation

Han tror också att de ideella organisationerna ger en möjlighet att stilla en tilltagande oro för världsläget, säger Andreas Drufva.

– En undersökning häromveckan visade att klimatet är den stora framtidsfråga som flest människor oroar sig mycket för. Ett sätt att bli av med sin oro är att faktiskt göra någonting, att engagera sig eller skänka pengar, säger Andreas Drufva och lägger till:

– Jag tror också att samhället i dag inte lyckas ta hand om alla utmaningar vi har framför oss. Det är flyktingkris, det är svält och när samhället inte räcker till så finns ideella organisationer och kanaliserar ett engagemang och ett behov som finns där ute.

Fler mindre organisationer 

En annan bidragande orsak till att vi ger mer till ideella organisationer, är sannolikt att fler mindre organisationer arbetar aktivt med insamling av gåvor och engagerar människor för olika ändamål. Under de senaste åren har branschorganisationen FRII vuxit från 80 till 150 medlemmar.

LÄS MER: Frivilligorganisationer kritiserar myndigheter

Dessutom har svenskarna fått ökade inkomster. Men pengarna som samlas in kommer inte enbart från allmänheten, som står för knappt två tredjedelar av den totala insamlingen till medlemmarna i FRII, resten kommer från fonder, stiftelser och andra organisationer.

En av de svenskar som väljer att ge pengar, heter Anna Kleinwichs Magnusson.

– Jag skänker till både ett fadderbarn och räddar lite djur. Jag tror att det kan vara så att man vet att det är många som behöver i dag, och många har en vilja att hjälpa till, oavsett om man ger till människor som lever på gatan eller till något annat ändamål, så kan det vara skönt att ge genom en hjälporganisation.

På uppdrag av FRII har Novus gjort en undersökning bland allmänheten om deras inställning till ideella organisationer. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten i åldersgruppen 18–79 år. Undersökningen genomfördes som en webbenkät under perioden 1826 januari 2017. Totalt omfattar den 1028 intervjuer.

  • 6 av 10 skänker pengar till ideella organisationer
  • 61 procent av kvinnorna och 53 procent av männen
  • 100 kronor/månad är medianvärdet för givande enligt allmänhetenens uppfattning
  • 3,2 procent av sin inkomst lägger hushållen på civilsamhället
  • 8,7 miljarder kronor samlades in 2016 (av FRIIS medlemsorganisationer)
  • En ökning med 9 procent jämfört med 2015

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer