Svenskarna blir allt fetare

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av alla svenskar är i dag feta eller överviktiga. På tio år har andelen feta ökat från 11 procent till 14 procent, enligt nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten.

Mest ökar övervikt och fetma bland personer mellan 45-64 år.

I gruppen har andelen kvinnor som väger för mycket ökat med åtta procentenheter och andelen män med fem procentenheter.

I yngre åldrar syns däremot ingen ökning. Andelen överviktiga och feta mellan 16-29 år ligger stadigt på 26 procent, och för 30-40-åringar på cirka 45 procent.

Att väga normalt eller att vara underviktig är generellt vanligare bland kvinnor.

-Det är väldigt starka krafter både inom oss och utom oss som gör att vi äter för mycket. I dag har vi ett samhälle som i många avseenden driver på den utvecklingen, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet.

”Vi luras att äta mer”

Livsmedelsindustrin utnyttjar vårt begär efter det som är gott, anser han.

– Vi blir lurade av extremt enkla saker. Se på påsarna vid godisstånden, de är fullkomligt gigantiska. Hade de varit mindre hade vi köpt och också ätit mindre, säger Claude Marcus.

På tio år har tillgången till billig snabbmat ökat kraftigt, liksom utbudet av stillasittande aktiviteter.

– Även om man lever någorlunda sunt lägger man på sig ett halvt kilo per år. Det är två köttbullar extra per dag. Äter man då i stället fyra köttbullar extra per dag blir det raskt ett kilo på ett år. Och på tio år blir det ganska mycket.

Global trend

Ökningen av fetma och övervikt är en global trend, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Förenklat kan man säga att det beror på ett för högt energiintag och för lite fysisk aktivitet, säger Agota Puskas, utredare.

Många faktorer påverkar, bland annat vilken mat som finns att tillgå och hur mycket olika alternativ kostar. Arbetsliv och arbetstid har också betydelse.

– Är man stillasittande eller fysiskt aktiv, och har man ens möjlighet att laga mat eller är det lättare att köpa något onyttigt snabbt, säger Agota Puskas.

Stress, sömn och när på dygnet vi äter inverkar också.

I dag äter bara två av tio svenskar den rekommenderade mängden på 500 gram frukt och grönsaker om dagen. Samtidigt äter sju av tio för lite fibrer och åtta av tio för mycket mättat fett.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.