”Många människor är ganska oroliga för vad som ska hända med klimatet och vår miljö, men vad som är viktigt att tänka på är vi kan göra skillnad genom att till exempel välja kollektivtrafik”, säger klimatforskaren Helena Filipsson. Foto: TT

Svenskarna litar på klimatforskarnas larm

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje svensk tror att klimathotet är värre än vad forskarna säger. Bara var sjunde tycker att klimathotet överdrivs. Det visar en Sifo-undersökning som SVT Nyheter låtit göra.

En opinionsundesökning bland 1.000 svenskar som Sifo gjort på uppdrag av SVT Nyheter visar att sammanlagt fyra av fem svenskar tror på klimatforskarna.

– Det är väldigt glädjande och det är också vad jag möter när jag är ute och pratar om min forskning och vad vi gör som klimatforskare för att nå ut med våra budskap, säger Helena Filipsson som är klimatforskare vid Lunds universitet.

#vårtklimat

Myt om misstroende

Det finns en bild av att många människor misstror klimatforskningen och att kritiker tystas ner. Men Helena Filipsson ser inte att det förekommer ofta i verkligheten.

– Det kanske mer är en mediabild än vad som är ute i allmänheten, säger hon.

Bilden av ett stort misstroende motsägs helt av SVT Nyheters undersökning. Bara 14 procent tycker att klimathotet överdrivs, medan 49 procent anser att den beskrivs på på ett rättvisande sätt.

Många tror att klimathotet är värre

Hela 31 procent tycker att klimathotet underskattas. Den siffran låg bara på 22 procent för två år sedan, så allt fler tror alltså numera att problemet egentligen är värre än vad forskarna säger.

– Många människor är ganska oroliga för vad som ska hända med klimatet och vår miljö, men vad som är viktigt att tänka på är vi kan göra skillnad genom att till exempel välja kollektivtrafik, säger Helena Filipsson.

”Skeptikerna nyttiga”

Klimatforskarna själva är eniga om att det pågår en klimatförändring och att det är människan som är orsaken. När SVT Nyheter gjorde en enkät 2010 bland omkring 700 miljöforskare i Sverige svarade 97 procent att det är människans fel.

Andra studier visar att i stort sett alla av de mest publicerade klimatforskarna stödjer den uppfattningen.

Och när FN:s klimatpanel 2013 sammanfattade all den senaste klimatforskningen var slutsatsen att det är extermt troligt att det är människans utsläpp som är problemet.

Men klimatpanelens rykte har fått fläckar av små faktafel, läckor och sexskandaler, och det har givit grogrund för att misstänkliggöra alla deras slutsater.

Men den rörelsen har inte fått alls samma fäste i Sverige som i USA. Den danske glaciärforskaren Anders Schomacker, som arbetar i Arktis och deltar i en konferens med yngre forskare i Stockholm, anser ändå att klimatskeptikerna är bra.

– Det finns en lobby, det är klart. Men jag tycker den är positiv, eftersom den skapar en debatt. Vi forskare måste reagera och komma med motargument som är grundade på vetenskapliga fakta medan deras argument ofta baseras på politiska åsikter eller en förenklad syn på fakta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet