Foto: TT

Svenskarna mer positiva till EU-medlemskapet

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas stöd för EU-medlemskapet växer. I en ny opinionsundersökning svarar drygt tre av fyra att de generellt tycker att Sveriges medlemskap i EU är bra.

I kväll träffas ledarna för de 27 EU-länderna som är kvar efter att Storbritannien lämnar för att diskutera läget i Brexit-förhandlingarna. Samtidigt som stort fokus ligger på att britterna ska lämna unionen, så växer stöder för medlemskapet i Sverige enligt en ny undersökning som gjorts av Sifo på uppdrag av EU-parlamentet.

I undersökningen svarar 77 procent av de tillfrågade svenskarna att de tycker att det är bra att Sverige är medlem i EU, medan 7 procent säger att det dåligt och 16 procent svarar att det varken är bra eller dåligt. Det är en klar ökning av personer som ställer sig positiva jämfört med motsvarande undersökning i våras då 68 procent svarade att medlemskapet var bra.

Brexit bidrar

Enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén så kan just Brexit vara en starkt bidragande orsak till att stödet växer.

– Det finns så klart flera faktorer men det har väldigt starkt fokus på Brexit under lång tid i nyheterna. Det har skrivits mycket om de negativa effekterna som det kan få för Storbritannien så det är nog en viktig faktor, säger Toivo Sjörén.

– Sedan är det den övergripande bilden som kommenteras men det utesluter inte att man ser negativt på vissa områden.

Och det verkar svenskarna också göra.  Även om stödet för själva EU-medlemskapet enligt undersökningen har stärkts, är bilden av hur EU utvecklas mer negativ. På frågan om EU är på väg åt rätt eller fel håll svarar 48 procent fel håll, vilket är fler än i våras, medan 29 procent tycker att saker är på väg åt rätt håll inom EU.

Stort glapp mellan länder

Även bland EU-medborgare generellt så växer stödet för medlemskap, 62 procent positiva jämfört med 60 procent i våras, men skillnaderna mellan länderna är också stor. Svenskarna är med sina 77 procent det femte mest positiva landet. Bara i Luxemburg, Irland Tyskland och Nederländerna är stödet större. I andra änden finns bland annat Italien och Grekland där färre än hälften säger att medlemskapet är bra, och Storbritannien som dessutom har den största andelen medborgare, 22 procent, som säger att medlemskapet är dåligt.

I EU som helhet finns dock också en skepsis kring utvecklingen. 50 procent svarar att EU är på väg åt fel håll medan 26 procent svarar rätt håll.

Fakta: Så gjordes undersökningen

Undersökningen har gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Europaparlamentet. Totalt 27 474 intervjuer med ett slumpmässigt urval genomfördes i samtliga 28 medlemsländer varav 1 011 med svenskar över 15 år gamla. Undersökningen för hela unionen genomfördes 8-26 september 2018, Sverige specifikt 10 -23 september.

I undersökningen svarar de intevjuade på ett storta antal frågor. De som diskuteras i texten är:

  • Vad tycker du generellt om att Sverige/den intervjuades land är medlem i EU? Är det...? Bra / Varken bra eller dåligt / dåligt / vet ej
  • I nuläget, skulle du säga att saker generellt är på väg åt rätt eller fel håll i inom EU? Rätt håll / Fel håll / varken eller / vet ej

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.