Svenskarna vill inte ha nyval Foto: TT

Svenskarna vill inte ha nyval

Uppdaterad
Publicerad

60 procent av svenskarna vill inte ha nyval, enligt en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Ekot. Bara 30 procent är för medan 10 procent är osäkra.

Inte ens bland allianssympatisörerna finns det ett majoritetsstöd för ett extraval, då 55 procent säger nej. Bland rödgröna väljare är det inte helt oväntat en övervägande majoritet, 85 procent, som inte vill ha extraval. Det uppger Sveriges radios ekoredaktion.

Bland Sverigedemokraternas sympatisörer, som i undersökningen kraftigt avviker från övriga, vill däremot en klar majoritet, 66 procent, ha nyval medan 27 procent säger nej.

I fjol var det aviserat att hållas ett nyval 22 mars efter att regeringens budget röstats ned till förmån för de borgerliga partierna. Bara ett par dagar innan nyvalet formellt skulle utlysas höll däremot regeringspartierna och Allliansen en gemensam presskonferens där de meddelade att ett nyval inte längre var aktuellt och att de var överens om att låta det största blocket få igenom en budget.

Novus har frågat 2.043 personer via telefon och fått svar av 1.001.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.