Griskött står för knappt 40 procent av den totala konsumtionen i Sverige. Foto: Eva Eliasson/ SVT Grafik

Svenskarnas köttkonsumtion i siffror

Uppdaterad
Publicerad

Gris är det populäraste matköttet i Sverige men konsumtionen av kyckling har ökat absolut mest de senaste 30 åren. SVT Nyheter presenterar här svenskarnas köttkonsumtion i siffror.

Först och främst – hur mycket kött äter vi? Jordbruksverkets statistik visar att konsumtionen av kött i Sverige minskat de senaste två åren. Den så kallade förbrukningen (se faktaruta) var förra året 83,5 kilo per person. Så här har den sett ut de senaste 15 åren.

Statistiken från Jordbruksverket visar mängden kött vi konsumerar per capita i slaktad vikt. Det innebär att ben, senor, putsfett och andra delar av djuret som vi inte äter ingår i siffrorna.

2018: 83,5 kg/capita

2017: 85,7 kg/capita

2016: 87,7 kg/capita

2015: 87,3 kg/capita

2014: 87,6 kg/capita

2013: 87,7 kg/capita

2012: 85,7 kg/capita

2011: 87,2 kg/capita

2010: 86,2 kg/capita

2009: 83,7 kg/capita

2008: 84,4 kg/capita

2007: 83,2 kg/capita

2006: 82,7 kg/capita

2005: 82,1 kg/capita

2004: 81,8 kg/capita

Populäraste köttyperna

Mest populärt att äta sett till mängd är griskött, följt av nötkött och fågelkött (primärt kyckling). Så här ser andelen för 2018 ut i siffror.

Griskött står för knappt 40 procent av den totala konsumtionen i Sverige. Foto: Eva Eliasson/ SVT Grafik

Griskött: 39 procent

Nötkött: 29 procent

Fågelkött: 26 procent

Lamm: 2 procent

Övrigt

Viltkött: 2 procent

Inälvor: 1 procent

Hästkött: Mindre än 1 procent

Renkött: Mindre än 1 procent

Kyckling ökar mest

År 1990 utgjorde griskött drygt hälften av den totala konsumtionen i Sverige medan fågelkött stod för knappt tio procent. De senaste 30 åren har konsumtionen av såväl griskött, nötkött, fågelkött och lammkött ökat men det är framförallt fågelköttet och kycklingen som stått för den största ökningen.

Under kategorin övrigt har förbrukningen av hästkött, viltkött och inälvor minskat medan förbrukningen av renkött är oförändrad sedan 1990.

Kyckling står för den absolut största ökningen gällande köttkonsumtion sedan 1990. Foto: Eva Eliasson/SVT Grafik

Det här visar statistiken

Förbrukningen är detsamma som mängden kött vi konsumerar per capita i slaktad vikt. Det innebär att ben, senor, putsfett och andra delar av djuret som vi inte äter ingår i siffrorna. I statistiken ingår inte hemslakt – den redovisas normalt sett med ett års fördröjning och kallas då totalkonsumtionen.

Statistiken visar alltså inte hur mycket kött vi faktiskt stoppar i magen. Jordbruksverket räknar med att det kött som hamnar på tallriken är ungefär hälften av den vikt som här presenteras i statistiken.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.