Foto: TT

Svenskarnas matsvinn minskar

Uppdaterad
Publicerad

Mängden matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar. Det visar en ny kartläggning från Naturvårdsverket.

Det är främst hos restauranger och butiker som minskningen av matavfall minskat. Enligt undersökningen handlar det om en minskning på mellan 15 och 35 procent.

Den största minskningen i mängd har dock skett i de svenska hushållen.

─ Matsvinnet har minskat, det är en bra början och mer behöver ske. För att ytterligare minska mängderna mat som slängs i onödan behöver medvetenheten om matsvinnets betydelse för miljön öka, inte minst i hushållen, säger Christina Jonsson, handläggare på Naturvårdsverket.

Matsvinnet fortfarande stort

Enligt Naturvårdsverket har butiker och restauranger blivit bättre på att sortera ut matavfall. Det är alltså mindre mat i den vanliga soppåsen jämfört med tidigare.

Men en stor del av matavfallet från just restauranger och butiker utgörs fortfarande av matsvinn, alltså livsmedel som skulle kunna ätas.

Hos restauranger är det frukt och grönsaker som står för den största andelen (39 procent) av den mat som kastas. För livsmedelsbutiker står kött, fisk och ägg för de största avfallsmängderna (omkring 35 procent) följt av frukt och grönsaker (25 procent).

Hushållen största boven

Även hushållen har minskat sitt matavfall, men svarar fortfarande för den största delen matavfall i Sverige, i storleksordningen 720.000 ton.

Detta motsvarar cirka 74 kilo per person och år – och då ingår inte det flytande avfallet.

Av hushållens matavfall uppgår andelen matsvinn till omkring 30 procent vilket är i samma storleksordning jämfört med för två år sedan.

Så kan du bidra till att minska på matsvinnet

  • Välj varor med kortare bäst-före-datum när du ska laga mat inom snar framtid.
  • Välj grönsaker och frukt inte bara efter utseende.
  • Ta om mat fler gånger vid bufféer istället för att ta för mycket.
  • Be om mindre portioner om du vet att du inte orkar äta upp.
  • Be om ”doggybag” på restauranger om du inte äter upp.
  • Planera sina inköp och förbättra förvaring, frysa in och använda rester.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.