Arkivbild Foto: TT

Svenskt samkönat par godkända för adoption

Uppdaterad
Publicerad

I över tio år har det varit tillåtet för svenska samkönade par att adoptera barn. Men först nu har det första svenska paret utan koppling till adoptionslandet godkänts som adoptivföräldrar. Paret har nu fått grönt ljus att få adoptera ett barn från Colombia.

– Vi ska bli pappor. Vi är så innerligt glada för detta besked, skriver Erik och Kalle Norwald i ett blogginlägg om beskedet.

Beskedet är inte bara glädjande för paret, utan kan också bana väg för andra samkönade par som ansöker om att få adoptera.

Ingen anknytning till adoptionslandet

– De är det första svenska par som godkänts som adoptivföräldrar utan att ha någon anknytning till landet, säger Malinda Flodman, kommunikationsstrateg på RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Enligt henne finns det enstaka fall där samkönade par har godkänts tidigare, men då har någon av parterna haft en koppling till adoptionslandet.

Varit tillåtet länge

Redan 2003 blev det tillåtet i svensk lag för samkönade par att adoptera barn. Trots det finns det fortfarande ingen adoption som har gått igenom där ingen av parterna inte har någon anknytning till adoptionslandet.

– Det har inte funnits några länder som har velat att samkönade par adopterar därifrån, säger Malinda Flodman.

Godkända i Colombia

Nyligen fattade Colombia beslutet att inte definiera par utifrån kön – ett beslut som kom strax efter att paret Erik Och Kalle Norwald skickat in sin ansökan om att få adoptera ett barn till Adoptionscentrum. Sydafrika har sedan tidigare fattat ett snarlikt beslut i frågan.

Nu har paret Norwald godkänts som föräldrar, både av colombianska myndigheter och av det aktuella barnhemmet, något som Metro var först att berätta om.

– Det är väldigt överväldigande. Det känns det väldigt bra för oss privat, men även för samhället i stort, att det faktiskt finns möjligheter för samkönade par att adoptera. Man ska inte vara alltför rädd att det inte kommer att fungera, säger Erik Norwald till Metro.

”Verkar faktiskt som att det går”

Nu återstår väntan. Väntan på att ett barn ska bli tillgängligt för adoption, och därefter kommer paret att behöva tillbringa en lång tid i Colombia innan de får ta med sig sitt barn hem till Sverige.

– Till alla blivande pappor där ute: Det går! Det verkar faktiskt som att det går, skriver paret i blogginlägget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.