Abraham, som egentligen heter något annat, säger till Aftonbladet att han nyligen återvänt från frontlinjen i Aleppo till Sverige och hemstaden Göteborg där han lever ett vanligt liv. Foto: Aftonbladet/TT

Svenske jihadisten redo att dö för IS: Deras agenda är hälsosam

Uppdaterad
Publicerad

Abraham från Göteborg är en svensk jihadist som berättar för Aftonbladet att han varit i Syrien och återvänt. I en intervju med tidningen säger han att Europa bör frukta nya attacker: – Den som leker med elden blir bränd, säger Abraham till tidningen.

De kallar sig Abraham och Abu Zacharias och är jihadister från Sverige – villiga att dö för Islamiska statens sak. De anser att IS sak är god men tycker samtidigt att terrororganisationen gjort några misstag. Aftonbladet har träffat dem i Sverige, men Abu Zacharias har i dagarna tagit sig in i Syrien igen. Med hjälp av ett falskt pass uppges han ha tagit sig till Turkiet och sedan vidare över gränsen via människosmugglare.

Abraham säger att han nyligen återvänt från frontlinjen i Aleppo till Sverige och hemstaden Göteborg där han lever ett vanligt liv. I intervjun med Aftonbladet beskriver han som IS-krigare tiden i Syrien som den bästa tiden i hans liv.

IS-soldatens egna bilder

I en rekryteringsvideo som först Aftonbladet och nu SVT publicerar, visas klipp med Abrahams egna bilder inifrån IS-fästet. Han och ytterligare en man från Göteborg uppmanar fler att resa ned och ansluta sig till terrororganisationen. På bilderna skrattar de, i bakgrunden hörs enstaka explosioner. Mannen som skrattar och boxas i videon har efteråt omkommit i en bombattack mot IS, enligt Aftonbladet.

Tidningen frågar Abraham vad han tycker om det som hände i Paris nyligen då 17 personer dog i en terrorattack.

– Den som leker med elden blir bränd, säger han.

Abraham är i 30-årsåldern och välutbildad. Han är strängt religiös och hans tolkning av Koranen är det enda rättesnöre han lever efter. Han anser att IS ideal är goda.

– Deras agenda är hälsosam även om de har begått en del misstag, säger han.

Anledningen till att han först åkte ned, sommaren 2013, var Syriens president Bashar al-Assads krigsföring. I intervjun säger han att han kan tänka sig att åka ned igen, men att ”han har andra planer just nu”.

200.000 människor flyr undan IS

Den väpnade gruppen, Islamiska staten (IS), genomför en systematisk etnisk rensning i norra Irak. De begår krigsförbrytelser som massavrättningar och kidnappningar riktade mot etniska och religiösa minoriteter, uppger Amnesty International i en ny rapport.

IS har publicerat flera klipp på hur de terroriserar och halshugger journalister. Just nu är över 200.000 människor på flykt undan terrororganisationen.

Amnesty har samlat bevis för att flera massmord ägt rum i Sinjar i augusti. Två av de dödligaste incidenterna inträffade när IS gjorde räder mot byarna Qiniyeh den 3 augusti och Kocho den 15 augusti. Bara i dessa byar dödades hundratals.

Grupper av män och unga pojkar – en del så unga som tolv år, greps av IS-milisen och sköts ihjäl, enligt Amnesty.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborgare som strider med IS

Mer i ämnet