Den svenska BNP-tillväxten landade på hela 4,0 procent under andra kvartalet, vilket var långt över förväntningarna. Foto: TT

Svenskt BNP ökar med flera procent

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska BNP-tillväxten landade på hela 4,0 procent under andra kvartalet, vilket var långt över förväntningarna. Nordeas ekonomer kallar tillväxten ”galet stark”.
– Det är urstarka siffror och naturligtvis mycket glädjande, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 1,7 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före. Jämfört med motsvarande period 2016 ökade BNP med 4,0 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Enligt Reuters hade ekonomerna i snitt räknat med en tillväxt på 2,8 procent på årsbasis.

– Det visar på styrkan i svensk ekonomi, och vi ser att både hushållens konsumtion går stark men också bostadsinvesteringarna, säger Magdalena Andersson.

Export och import

Hushållens konsumtion ökade med 1,1 procent jämfört med föregående kvartal. Den offentliga konsumtionen sjönk med 0,2 procent. Exporten ökade med 0,7 procent och importen steg med lika mycket.

Under första kvartalet växte BNP med 0,6 procent jämfört med kvartalet före och ökade med 2,3 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare, enligt reviderade siffror.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.

”Galet stark”

”Den starka BNP-tillväxten stärker ytterligare vår syn om en första räntehöjning i april 2018, vilket är tidigare än vad Riksbanken själv förutspår (mitten 2018)”, skriver Swedbank i en kommentar.

Nordea kallar tillväxten ”galet stark”.

”Svensk ekonomi fortsätter att utvecklas mycket starkt, med en tillväxt långt över potentialen och främst pådriven av inhemska sektorer. Riksbanken kommer självklart att välkomna den starka tillväxten, men penningpolitiken är fortfarande beroende av inflationsutfallet och ECB”, skriver Nordeas chefsekonom Torbjörn Isaksson i en kommentar.

”En viktig indikator”

Finansdepartementet kommer att presentera nya prognoser för tillväxten i augusti och Magdalena Andersson vill inte föregripa det.

– Men det här är naturligtvis också en viktig indikator. Det visar verkligen på hur otroligt stark svensk ekonomi är. Och det är siffror som sticker ut internationellt.

TT: Blev du förvånad över den här siffran?

– Det har funnits en del indikationer att det finns en rejäl styrka i ekonomin och det här är ett tecken på att det är verkligen är så. Inte minst bostadsinvesteringarna är glädjande, vi behöver ju bygga mycket bostäder och regeringen har jobbat hårt med bostadsfrågan sedan vi kom i regeringsställning.

Fakta: Sveriges BNP

Visa

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) steg med 1,7 procent andra kvartalet, säsongrensat och jämfört med första kvartalet.

Kalenderkorrigerat och jämfört med andra kvartalet 2016 steg BNP med 4,0 procent.

Hushållens konsumtionsutgifter steg med 1,1 procent andra kvartalet säsongrensat och jämfört med första kvartalet 2017.

Främst var det konsumtionsgruppen boende som bidrog till ökningen.

Exporten ökade med 0,7 procent vilket höjde BNP-tllväxten med 0,3 procentenheter.

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer