Marcus Erlandsson, Andreas Kennemar och Sam Cole framför sin guldbebis. Foto: SVT

Svenskar täljer guld i nätvaluta

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Kncminer bildades i april. Fyra månader senare hade man omsatt drygt 200 miljoner kronor på specialbyggda Bitcoin-datorer och är nu världsledande på området.

Kncminer producerar ett slags datorer som kallas ASICs. De är helt specialiserade på att “bryta” Bitcoin. Det innebär att datorerna ifråga är anslutna till Bitcoin-nätverket och konstant står och “räknar” efter förutbestämda algoritmer anpassade till Bitcoin-nätverket. Syftet är att generera nya bitcoin så snabbt som möjligt. Samtidigt driver datorerna då också själva nätverket bakom Bitcoin genom att bekräfta överföringar i nätverket.

Tävlar om att få bitcoin

Utdelningen av bitcoin (25 stycken var tionde minut dygnet runt) till de som “räknar” i nätverket är själva motivationen som gör att så många vill vara med och driva nätverket – och därmed tävla om att få dessa nytillverkade bitcoin. Efterfrågan på Kncminers maskiner är så pass stor att företaget under sin första försäljningsomgång genererade över 20 miljoner kronor på fyra dagar.

Bitcoin

–Vi hade en ny omgång enheter att sälja häromveckan, berättar delägaren Sam Cole för SVT. På mindre än sex minuter sålde vi för över 600.000 dollar innan vi fick avbryta orderingången. Då hade vi råkat överteckna försäljningen några gånger, men vi lyckades få fram komponenter till alla som beställt.

Driver större delen av bitcoin-nätverket

Bolaget har lyckats leverera datorer baserade på 28-nanometersteknik, vilket gjort dem till världsledande. Den första omgången om 5000 sådana datorer sålde slut snabbt, och det innebär att närmare 70 procent av Bitcoin-nätverket och dess transaktioner kan drivas av datorer tillverkade av svenska KnCMiner (när alla levererats och kopplats in), enligt bolaget. De imponerande siffrorna innebär också att bolaget fått något av en vågmästarroll i Bitcoin-världen. De som inte använder bolagets datorer har en mycket lägre chans att tjäna pengar på att driva nätverket. Detta har fått bolaget att tänka till kring hur snabbt de kan sälja sina datorer utan att överlasta nätverket.

– Det gäller att väga in många faktorer, säger delägaren Andreas Kennemar till SVT. Vi vill inte sälja för många enheter så att de som redan köpt ska få för mycket konkurrens. Därför har vi sagt att vi inte säljer några fler enheter innan mars nästa år. Men det beror på konkurrensen. Skulle någon lyckas utmana oss kan vi ändra det beslutet.

Bland konkurrenterna finns bland andra Cointerra, HashFast och Butterfly Labs, men flera av dem har inte lyckats leverera sina produkter på utlovade datum – något som verkat till Kncminers fördel.

Chip-design på hög nivå

Att ta fram ny chip-design är dyrt och omständligt. KnCMiner uppger att deras specialchip kostat mer än fyra miljoner dollar att ta fram och man arbetar just nu på nästa generation chip. I dagsläget har man cirka 35 medarbetare men söker ytterligare folk inom allt från utveckling till mjukvarutjänster.

–Så vitt jag vet är vi Sveriges snabbaste växande företag någonsin, säger delägaren Marcus Erlandsson till SVT. Inget annat företag har lyckats gå från bildande till 200 miljoner i intäkter på fyra månader.

Cirka 40 procent av bolagets leveranser går till amerikanska kunder, resten är fördelat på en mängd länder. Få har skickats till Kina, trots att intresset för Bitcoin där har ökat lavinartat den senaste tiden och Kinas största handelsplats för Bitcoin nu också räknas som världens största.

– Vi har nu ett kontor i Schenzen i Kina för att underlätta kontakterna med våra kinesiska kunder, säger Andreas Kennemar till SVT. Men Kina-marknaden är annorlunda och det kan ta tid att bygga upp ett förtroende där.

Kunder flyger till Sverige

Kncminer skeppar sina bitcoin-datorer över hela världen till kunder i 120 länder. Men många har valt att åka till Stockholm för att själva hämta ut sin ”grävare” (som många kallar dessa specialdatorer).

– De har bråttom att komma igång, förklarar Sam Cole. Den kan löna sig att flyga hit för att kunna koppla in maskinen några dagar tidigare. Och så vill de gärna kolla in oss för att se vilka vi är.

Ämnet är skålhett på flera håll i världen. I veckan avslutades en så kallad ”hearing” i den amerikanska senaten kring ämnet Bitcoin och frågan om valutan behöver regleras, men allt fler instanser accepterar valutan. I Kanada har ett traditionellt gruvbolag börjat använda Bitcoin för sina affärer. Över hela världen rinner riskkapital i floder till bolag som baseras på den nya Bitcoin-ekonomin. Till och med den amerikanska centralbankens chef Ben Bernanke har nyligen uttalat sig positivt om valutans förtjänster på lång sikt.

FBI-försäljning legitimerar paradoxalt nog handeln

Dessutom planerar FBI att sälja av sitt innehav Bitcoin som man beslagtog i samband med stängningen av den ökända drogsajten Silk Road – en försäljning som beräknas inbringa tiotals miljoner dollar och något som ytterligare skulle legitimera ”lagligheten” i att i alla fall sälja bitcoin.

Valutan har ökat i värde på sistone. En av de troliga orsakerna till det är att allt fler kineser börjat använda Bitcoin. Det är relativt lätt att ta in pengar i Kina, men betydligt svårare att föra ut tillgångar ur landet. Bitcoin erbjuder en sådan möjlighet utan att myndigheter kan kontrollera eller stoppa överföringarna. Och den växande kinesiska medelklassen innebär att det finns allt fler välbärgade kineser som vill kunna flytta sina tillgångar på enkla sätt världen över.

Men det betyder inte att antalet kineser som känner till bitcoin-fenomenet procentuellt sett överstiger antalet personer i andra länder med samma kunskap, snarare att kineserna helt enkelt är väldigt många. Tillväxtpotentialen för bitcoin som helhet är därmed fortfarande mycket stor. Entusiaster som Winklevoss-bröderna (som påstår sig ha lyckats köpa in cirka 1 procent av alla bitcoin i omlopp) tror på minst en hundrafaldig ökning av värdet på några års sikt. De håller också på att lansera en fond baserad på bitcoin för folk som vill investera i utvecklingen men som inte vill syssla med det tekniska i att äga bitcoin.

Fakta

Fakta: Bitcoin

* En bitcoin, flera bitcoin. Ordet uttalas likadant i singular som plural. Första bokstaven ska vara gemen (liksom i ”internet” eller ”krona”). Vill man däremot referera till det underliggande protokollet (själva systemet) är det mer lämpligt att använda en versal bokstav i början.

* XBT börjar allt mer betraktas som förkortningen för bitcoins växlingskurs gentemot dollarn, men det talas också om att XBT kan komma att referera till en millibitcoin, alltså 0.001 bitcoin. Den enheten kan också uttalas millibit och motsvarar i dagsläget (i slutet av november 2013) ungefär fem kronor.

* Bitcoin betraktas av Finansinspektionen som ett ”betalningsmedel”, inte en valuta, men det spelar mindre roll för användarna som kan betrakta fenomenet som ett finansiellt instrument, som en internationell transaktionsmetod, en handelsvara eller en valuta, exempelvis.

* En bitcoin är delbar ner till åtta decimaler (en hundramiljondels av en bitcoin), så man skulle kunna köpa en limpa bröd för 0.003 bitcoin. Därför spelar det mindre roll hur mycket varje ”hel” bitcoin är värd när de används för att köpa eller sälja varor.

* Även dessa mindre enheter har egennamn, som en mikrobitcoin, eller en millibitcoin. Den just nu minsta enheten, 0.00000001 bitcoin, kallas en ”Satoshi”, efter upphovsmannen/männen bakom systemet.

* Det är inte känt vem eller vilka som döljer sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bitcoin

Mer i ämnet