Jens Spendrup, ordförande i Svenskt Näringsliv. Foto: SVT

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringen

Uppdaterad
Publicerad
”Regeringen har inte förstått hur viktig frågan är”.

Pengar till yrkesintroduktion kommer i höstens budget. Det beskedet gav idag statsminister Fredrik Reinfeldt i Almedalen.  Men Svenskt Näringsliv är kritiska till regeringens inriktning på jobbpolitiken som den ser ut just nu.

– Det visar att de inte förstått hur viktig den här frågan är, menar Jens Spendrup, ordförande i Svenskt Näringsliv,  i en intervju med SVT Nyheter.

Regeringens absolut viktigaste åtgärd för att få bukt med arbetslösheten är jobbskatteavdraget. Flera av regeringspartierna har aviserat att man vill genomföra ett femte jobbskatteavdrag i höstens budget. Så också Moderaterna, även om Fredrik Reinfeldt idag inte ville ge några svar i frågan.

Svenskt Näringsliv är i grunden positiva till sänkt inkomstskatt men tycker att det är fel att enbart fokusera på arbetskraftsutbudet.

– Nu har vi nästan en miljon människor som saknar jobb i Sverige och då måste vi börja titta på hur vi ska skapa nya företag i Sverige, där de nya jobben finns, säger Jens Spendrup.

Men regeringens svar är ju ytterliggare ett jobbskatteavdrag?

– Det visar att de inte förstått hur viktig den här frågan är, att vi får flera företag, anser Spendrup.

När det gäller Reinfeldts besked att det kommer pengar till yrkesintroduktionsavtalen så anser Svenskt näringsliv att det visserligen är bra, men att det återigen är fel fokus på jobbpolitiken.

– Vi måste ha ungdomar som startar företag. Någonstans måste de ju anställas och det är den frågan jag saknar, säger Jens Spendrup.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer