Bild inifrån styrelserum. Foto: Scanpix

Svenskt Näringsliv: Löfven går fel väg

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven vill lagstifta om könskvotering i bolagsstyrelser. Det får Svenskt Näringsliv att slå bakut.

-Det är helt fel väg att gå. Jag är förvånad att Löfven gör detta, säger Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.

Inte ens en fjärdedel är kvinnor i svenska bolagsstyrelser. Detta vill Stefan Löfven råda bot på genom att lagstifta på att 40 procent av det underrepresenterade könet ska finnas i landets styrelserum. Carina Lindfelt, arbetsmarknadschef på Svenskt Näringsliv, förvånas över Löfvens utspel.

-Jag är väldigt förvånad att Löfven, som ju visat intresse för näringslivet och företagens villkor, väljer den här vägen. Styrelsefrågan är en fråga för ägarna att bestämma och ska så förbli.

Carina Lindfelt jämför med Danmark där Socialdemokraterna nyligen har släppt kravet på lagstiftning om könskvotering.

– Danskarna verkar vara lite mer moderna i den här frågan än vad Löfven är.

Löfven öppnar för att företagen själva ska ta tag i problemet med den ojämlika könsfördelningen, innan en lagstiftning träder i kraft. Kommer ni att göra det?

-Näringslivet jobbar intensivt med de här frågorna hela tiden. Jag tycker att Löfven ska åka till sina kollegorna i Danmark och se hur de har valt ett mer pragmatiskt förhållningsätt genom att låta företag själv sätta lite mål på hur man vill ha det i sina styrelser och arbeta från sina egna förutsättningar.

Går det framåt utan könskvotering?

-Jag ser en tydlig trend utifrån vår statistik, på fler kvinnor på alla nivåer.

Löfven talar om det motsatta, med en avstannad trend.

-Han talar om toppskiktet, jag ser alla leden underifrån och det är just underifrån det måste komma.

Det finns inte ens en fjärdedel kvinnor i svenska bolagsstyrelser. Varför har man inte kommit längre?

-Jag skulle säga att man har kommit långt i Sverige, vi ligger bland toppländerna i Europa utan lagstiftning. Om man jämför med länder där man tvingat fram detta har vi kommit väldigt långt på frivillig väg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.