Anders Borg på EU-möte Foto: Scanpix

Borg: Sverige accepterar bankunion

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer inte att gå med i en europeisk bankunion inom överskådlig framtid, men Sverige kommer inte heller att motsätta sig en bankunion för länderna i eurozonen.

Det framkom vid en utfrågning av finansminister Anders Borg (M) i dag i riksdagens EU-nämnd.

Borg kan tänka sig att rösta ja till att ECB får ta hand om tillsynen av eurozonens banker, en fråga som ska avgöras på ett extrainsatt finansministermöte i Bryssel på onsdagen och är första steget i att skapa en bankunion.

Eurokrisen

– Det handlar ytterst om att beslutsreglerna i Europeiska bankmyndigheten (EBA) blir så att länderna utanför inte blir dominerade av euroländerna, säger Borg efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd.

Blockerade beslut

Frågan om inflytandet för länder i och utanför eurosamarbetet förhandlas fortfarande frenetiskt i Bryssel. På ett möte i förra veckan blev det inget beslut, bland annat för att Anders Borg blockerade.

– Når vi inte klarhet kring röstningsreglerna för EBA, då kan vi inte heller acceptera att euroländerna får gå vidare med ECB-beslutet, säger Anders Borg, som dock tror att det ska gå att komma överens på onsdagskvällen.

EBA är ett samarbetsorgan för alla tillsynsmyndigheter, även Finansinspektionen. EBA tar bland annat fram föreskrifter och kan gå in som medlare i tvister. Med bankunionens nya tillsynsstruktur riskerar balansen inom EBA att kantra, så att icke-euroländer missgynnas.

Nej tills vidare

Innan Sverige kan fatta ett definitivt beslut om att gå med i bankunionen eller inte, måste man också hitta en lösning på frågan om hur krisande banker ska räddas i framtiden och hur banksparares pengar ska skyddas. Borg vill inte att svenska skattepengar ska behöva användas i räddningsaktioner av eurozonens banker.

Tills vidare blir det alltså nej till bankunionen för svensk del.

-Vår bedömning är att Sverige kan stå utanför utan att det får några avgörande konsekvenser för svenska finansiella systemet, hushållens lånekostnader eller företagens finansieringsmöjligheter, säger Borg.

Kritik från S

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson är kritisk till Anders Borgs förhandlingstaktik – att först hota med blockering av beslut den ena veckan, sedan vika ner sig den nästa och då acceptera att tillsynen ligger hos ECB.

-Det är verkligen ett tecken på att regeringen inte har lyckats särskilt väl i förhandlingarna nere i Bryssel, säger Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet