Foto: TT

Sverige bakom ny plan för coronastöd i EU

Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna, Österrike, Danmark och Sverige har lagt fram en egen plan för ett ”återhämtningsinitiativ” inom EU, då unionen ska hantera coronakrisen som slagit hårt mot medlemsländerna.

EU-kommissionen fått i uppdrag att ta fram ett en sådan plan, omfattande uppemot 1 500 miljarder euro. Men var pengarna ska komma ifrån och hur de ska fördelas, om det ska vara bidrag eller lån, har skapat stor oenighet bland medlemsländerna.

De fyra länder som på lördagen presenterade ett förslag kallas på engelska The frugal four (frugala eller sparsamma fyran), på grund av sin återhållsamma linje. Kvartetten förespråkar att länder, utöver det paket på 540 miljarder euro EU redan enats om, ska kunna få ta lån för att ta sig ur krisen.

Coronapandemin

Lånen ska vara riktade till ”aktiviteter som bidrar mest till återhämtning såsom forskning och innovation, förbättrad motståndskraft i hälsosektorn och säkerställandet av en grön övergång”, enligt förslaget.

I förslaget skriver de också att det är viktigt att inte göra betydande utökningar av EU:s budget.

Fakta: EU:s svar på coronakrisen

EU:s medlemsländer har hittills enats om ett stödpaket på totalt 540 miljarder euro för att möta coronakrisen. 100 miljarder euro som ska finansiera system med korttidsarbete, 200 miljarder euro i form av lån till små och medelstora företag och 240 miljarder euro för att bekosta ökade kostnader inom sjukvård och minska smittspridning. Förhoppningen är att åtgärderna ska vara formellt godkända redan till den 1 juni.

EU-kommissionen har samtidigt lättat på sina statsstödsregler och gett klartecken för allehanda mångmiljardstöd från medlemsländerna. Extraåtgärder har också införts för att till exempel gemensamt inhandla medicinsk utrustning, ta fram vaccin och slopa kravet på att flygbolagen upprätthåller ett visst antal flygningar för att behålla sina start- och landningstider.

Parallellt har EU-kommissionen fått i uppdrag att ta fram ett ”återhämtningsinitiativ”, på upp mot 1 500 miljarder euro, samt presentera ett förändrat förslag till långtidsbudget för åren 2021–2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet