Sverige brinner: SVT sammanfattar brandläget i extrasändning

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens extraordinära brandläge kräver en enorm svensk kraftsamling och hjälp från resten av Europa. SVT Nyheter sammanfattar och skildrar de senaste veckornas räddningsarbete i en extrainsatt sändning.

Efter ovanligt heta och torra månader brinner Sverige. Skogsbränderna sommaren 2018 är mer omfattande än branden i Västmanland 2014, vilket gör situationen till den värsta på mycket lång tid.

Vid sidan av bränderna drabbar också torkan delar av samhället svårt. Är vi rätt rustade för den här typen av händelser – och behöver vi förbereda oss på en framtid då detta blir vanligare?

Skogsbränderna sommaren 2018

Sverige brinner – extrasändning

SVT Nyheter direktsänder från studion i Stockholm för att ringa in brandläget och skildra räddningsinsatserna och frivilliga engagemanget. Väder-, klimat- och brandexperter kommer att svara på frågor om brandbekämpning, hur vi förbereder oss inför ett varmare och torrare klimat och hur man kan agera som boende, skogsägare och lantbrukare.

SVT:s reportrar på plats runtom i Sverige kommer även att rapportera från utsatta områden och berätta om hur bränderna påverkar människorna och samhället där de befinner sig.

Har du frågor som du vill lyfta i extrasändningen? Mejla till tipsaoss@svt.se.

När: Onsdag 25 juli 2018 kl. 20.00-21.00

Programledare: Linda Nilarve

Gäster: Pererik Åberg, meteorolog

Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvar

Pär Holmgren, klimatexpert och naturskadespecialist

Kanal: SVT1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet