Arkivbild. Foto: TT

Sverige får automatiskt olyckslarm i bilar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 oktober kan SOS Alarm ta emot det nya larmet ”eCall” från bilar. En stor hjälp i lägen när en chockad eller kanske skadad förare har svårt att beskriva var han eller hon befinner sig.

Det är ganska vanligt att människor som ringer 112 om en olycka inte kan ge besked om var de är.

– Ofta är de i chock när någonting har hänt och pratar mycket om vad som har hänt. Men vi har svårt att få ur den hjälpsökande var personen befinner sig, säger Mattias Hindfelt, IT-chef på SOS Alarm.

När SVT Nyheter besöker larmcentret i ett bergrum 36 meter under gatan i centrala Stockholm kan vi själva höra en av operatörerna upprepa frågan, många gånger, i ett larmsamtal.

Inbyggd uppringningsfunktion

Men nu ska det bli enklare för operatörer och räddningstjänst. Bilar med den inbyggda funktionen ska själva slå larm när det har skett något våldsamt. Positionen skickas automatiskt till larm- och räddningstjänst – och de ska prioritera automatiska larm, eftersom ett sådant eventuellt kan betyda att föraren är medvetslös och inte kan larma själv.

”eCall”informerar bland annat om koordinater, tidpunkt, fordonstyp och drivmedel. Att bilen själv larmar innebär också att man slipper integritetsproblemet som uppstår om man skulle vilja använda sig av en mobiltelefons GPS-funktion. Det är inte tillåtet att använda den, av just integritetsskäl.

Kan skicka länk till mobilen

Istället kan larmoperatören skicka en länk till mobilen där ägaren får godkänna att GPS-en används av räddningspersonal.

Det finns en rejäl hake: Väldigt få bilar har i dag den här utrustningen.

– Från och med första kvartalet nästa år ska samtliga bilmodeller i EU ha den här utrustningen, säger Mattias Hindfelt.

Det har tagit väldigt lång tid att nå fram hit. EU började behandla frågan 1999.

– Det har dragit ut på tiden för att det har handlat om en europeisk standard som samtliga biltillverkare ska införa. Och då tar det tid. Vi får nog vänja oss vid att införande av ny teknik inte alltid går så snabbt, säger Mattias Hindfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.