Väv av syster Elisabeth Hesselblad vid S:t Peterskyrkan. Foto: TT

Sverige får sitt tredje helgon

Uppdaterad
Publicerad

Det är 624 år sedan senast. Men efter att den heliga Birgitta helgonförklarades 1391 kommer nu Sverige att få sitt tredje helgon sedan påve Franciscus utfärdat ett dekret om att Elisabeth Hesselblad ska få upphöjelsen.

”Hon är verkligen en förebild på konkret barmhärtighet. Mitt under den tyska ockupationen av Rom gömde hon flera judar i klostret på Piazza Farnese och ordnade där en provisorisk synagoga,” skriver Anders Arborelius, biskop för den katolska kyrkan i Sverige, i ett pressmeddelande.

Påve Franciscus inledde för en vecka sedan katolska kyrkans så kallade jubelår med just barmhärtighet som tema.

Saligförklarad av påven

Maria Elisabeth Hesselblad föddes 1870 och dog i Rom 1957. Hon saligförklarades – sista steget före helgonförklaring – av påve Johannes Paulus II 2000.

Hon arbetade som sjuksköterska i USA när hon övergick till den katolska kyrkan. Hesselblad grundade en ny variant av orden Birgittasystrarna. Den har verksamhet i Rom, Djursholm, Falun, Åbo samt en rad andra städer i världen.

Reformerade Birgittinerorden

Hesselblad har bland annat också arbetat mycket med att reformera Birigittinerorden med betoning på kontemplation, välgörenhet till behövande samt kristen enhet.

Exakt datum för helgonförklaringen är ännu inte fastlagt.

Fakta: Elisabeth Hesselblad

Maria Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik i Västergötland den 4 juni 1870 och dog i Rom den 24 april 1957.

Hesselblad grundade 1911 orden Birgittasystrarna i Rom, vilken fick påvens slutliga godkännande 1920. Den orden kallas Ordo SS Salvatoris S. Birgittae (OSSS) eller Vår frälsares orden.

Det var en slags variant av orden Birgittasystrarna som grundades av den heliga Birgitta i Vadstena på 1300-talet. Den orden kallas Ordo Sanctissimi Salvatoris (O.Ss.S) eller Vår allraheligaste Frälsares orden.

Elisabeth Hesselblad ligger begravd i Birgittas hus i Rom.

Hon förklarades som ”vördnadsvärd” 1991, saligförklarades 2000 och ska nu, efter ett dekret av påven Franciscus, helgonförklaras.

Källa: Stockholms katolska stift, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.