Tonio Borg Foto: Scanpix

Sverige godtar Tonio Borg

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer inte att rösta nej när EU:s regeringar ska godkänna Tonio Borg som Maltas nye EU-kommissionär, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) till SR Ekot.

Maltas utrikesminister har gjort sig känd som motståndare till abort och skilsmässor och hans nominering har mötts av hård kritik.

Ändå ser det ut som att Europaparlamentet inte kommer att rösta nej i nästa vecka, säger EU-minister Birgitta Ohlsson.

– Vi kommer inte att rösta nej i frågan och det kommer enligt vad vi förstår inget annat land heller att göra, säger Europaminister Birgitta Ohlsson till SR Ekot.

Under förra veckan uppmärksammades Borgs nominering i samband med en video där EU-parlamentarikern Cecilia Wikström kallar den maltesiske politikern för en ”dinosaurie”.

Ulvskog ”Fegt av Birgitta Ohlsson”

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) är besviken på att Sverige kommer säga ja till Tonio Borg.

– Jag tycker det är fegt av Birgitta Ohlsson. Jag förstår ju att man som statsråd har lite svårt att agera eftersom valet av kommissionär är något som varje medlemsland står för, men i det här läget tycker jag det är fegt att bara anpassa sig. Det handlar om en person med väldigt extrema åsikter och Birgitta Ohlsson har byggt sin politiska karriär på att vara motståndare till sådana åsikter, säger Marita Ulvskog.

Kommer rösta nej

Själv kommer hon kommer rösta nej när Europaparlamentet röstar om saken nästa vecka. Men parlamentet är bara rådgivande och det är i slutändan EU:s regeringar som i slutändan bestämmer om Borg ska få bli EU-kommissionär eller inte.

– Tyvärr finns det nu en stor risk att han kommer bli kommissionär, bland annat på grund av att den konservativa gruppen sympatiserar med hans hållning. Men det är också det som gör det så nödvändigt att de som är för kvinnors rättigheter står upp och talar nu, säger Ulvskog.

Parlamentet är rådgivande. EU:s regeringar avgör frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer