Sverige halkar efter inom jämställdhet: ”Vi lever på gamla meriter”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige halkar efter vad gäller jämställdhet inom näringslivet och arbetsmarknaden de senaste tio åren, enligt en rapport från stiftelsen Allbright.

– Vi lever på gamla meriter, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright, i Morgonstudion.

Det verkar vara ett tag kvar innan vi når jämställdhet inom näringsliv.

– Vi når inte jämställda ledningar förrän år 2042. Mycket är gjort, men vi har fortfarande mest kvar att göra.

Bland länderna som har utvecklats starkare än Sverige finns USA, med 28 procent kvinnor i ledningsgrupperna jämfört med Sveriges 25 procent. Flera länder i Europa, som till exempel Norge, Island och Finland, börjar dessutom komma ikapp. Om det fortsätter i den här takten kommer Sverige vara sämre än EU-snittet redan om fem år, enligt Amanda Lundeteg.

– Vi var ju länge en inspiratör i dessa frågor, men nu ser vi att flera länder går om och kommer ikapp.

”Något som är fel”

För Märta Stenevi (MP), jämställdhetsminister, är det obegripligt hur det inte kan vara mer jämställt.

– När jag var ung skyllde man på att det inte fanns en rekryteringsbas, men det är ingen brist på duktiga kvinnor i näringslivet. Att man då fortfarande inte lyckas ha mer jämställda ledningsgrupper, då är det något som är fel.

Hon ser ett mönster i att utvecklingen stannade av när hotet om en kvoteringslag försvann. Hon anser att det finns ett viktigt budskap till näringslivet.

– Det kan inte behövas ett hot om lagstiftning för att dra nytta av den kompetens som finns inom företagen.

Hon är dock inte främmande för tanken att väcka liv i kvoteringshotet igen, något som däremot inte är möjligt just nu ändå eftersom riksdagen har lagt ett tillkännagivande om att regeringen inte får göra det.

– Jag tycker inte att det ska behövas, jag förstår inte varför man inte vill dra nytta av den kompetensen vi har. Det är bara att se vilken potential och kraft det finns i företagen. Att man då fortfarande sitter och väljer att kvotera in män i styrelserna, det är sorgligt att man inte har kommit längre.

”Gamla meriter”

Om det fortsätter i den här takten och även Danmark kommer ikapp kommer Sverige att vara sämst i Norden redan om två år, enligt Amanda Lundeteg.

– Det är tydligt att svenska företagsledare har lagt sig på sofflocket, medan de andra ledarna har en otrolig utveckling. Vi lever på gamla meriter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.