Peter Hultqvist. Foto: TT

Sverige i försvarssamarbete med Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Nato-landet Danmark ska ingå ett nytt militärt samförståndsavtal, meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid Folk och Försvars konferens i dag. Syftet är att öka den operativa förmågan för stridsflyg och marinen i fredstid.

I dag höll försvarsminister Peter Hultqvist (S) tal på Folk och förvars konferens i Sälen, och tog där upp samförståndsavtalet med Danmark. Det handlar bland annat om informationsutbyte, dela lägesbild över vad som händer i Öresundsregionen och att säkert kunna kommunicera mellan varandra.

– Det handlar också om att använda varandras hamnar och flygbaser, samt förberedelser för att under vissa förutsättningar kunna ha tillgång till varandras territorium, säger Hultqvist.

Folk och försvar 2016

Incidenter

Under 2014 rapporterades om incidenter när ryska signalspaningsplan varit nära att kollidera med passagerarflyg nära Kastrup. Dessa händelser har enligt Hultqvist drivit på avtalet, uppger DN.

Sverige har redan ett liknande avtal med Finland. Avtalet med Danmark ska skrivas under på torsdag.

Hultqvist betonade i sitt tal att fördjupat samarbete med andra länder och med Nato är ett viktigt ben i Sveriges försvar.

– Nästa viktiga steg är att regeringen, i enlighet med riksdagens försvarsbeslut förbereder ett förslag till ett så kallat värdlandstödsavtal med Nato, säger Hultqvist.

– Det handlar om att administrativt underlätta för den redan befintliga, men mycket viktiga övningsverksamhet som vi bedriver med andra länder på vårt territorium. Men det handlar också om att förbereda för att underlätta möjligheterna att i en kris ge och ta emot stöd, militärt och civil.

Varnar för myter

Hultqvist upprepade sin varning för att det sprids myter och desinformation ”i debattens undervegetation” om vad värdlandsstödsavtalet innebär.

– Det påstås att Sverige tvingas acceptera utplacering av kärnvapen på svenskt territorium, att Sverige tvingas acceptera permanenta Natobaser, säger Hultqvist.

– Jag vill bara klart och tydligt deklarera att det är lögn och förbannad dikt.

Försvarsministern betonade att Sverige måste bli bättre på att bemöta och bestrida propaganda från andra makter.

– I Ryssland är informationsarenan i 2014 års militära doktrin utpekad som den fjärde arenan för krigföring vid sidan om mark sjö och luft. Syftet är att splittra, demoralisera och skapa myter och förvilla.

Så sänder SVT Forum från Folk och Försvar

Hålltider för direktsändningen från Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

12:30 Folk och försvars konferens i Sälen DIREKT

Peter Hultqvist (S), försvarsminister talar om Svenskt försvar. Därefter följer en frågestund.

13:10 Ett starkt försvar – utmaningar och möjligheter DIREKT

Micael Bydén, överbefälhavare följt av en frågestund.

13:50 Civilt försvar DIREKT

En lägesbild av Helena Lindberg, generaldirektör MSB.

14:05 Intervjuer med deltagare på Folk och försvars konferens DIREKT

Love Benigh intervjuar Peter Hultqvist försvarsminister och Micael Bydén överbefälhavare, anna Kinberg Batra (M) oppositionsledare samt en analys av SVT:s politikska kommentatorer Margit Silberstein och Mats Knutsson.

14:25 Den finska modellen DIREKT

Förmåga och förankring. Jarmo Lindberg kommendör för Försvarsmakten Finland talar om den finska modellen.

14:45 Svensk förmåga i en osäker värld DIREKT

Johan Wiktorin, ledamot Kungliga Krigsvetenskapsakademien, Charly Salonius Pasternak, forskare Utrikespolitiska institutet, Finland Jan Joel Andersson, Senior Analyst EUISS.

15:20 Utmaningar för svensk säkerhetspolitik. DIREKT

Anna Kinberg Batra (M) oppositionsledare håller tal som följs av en frågestund.

15:40 Aktuella utredningar

Annika Nordgren Christensen, särskild utredare personalförsörjningen till Försvarsmakten, Ingemar Wahlberg, särskild utredare materiel- och logistikförsörjningen för Försvarsmakten. Krister Bringéus, särskild utredare Sveriges internationella samarbeten inom försvars- och säkerhetspolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2016

Mer i ämnet