Regeringen kritiseras: Passiva om avlyssningen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen får svidande kritik för att inte agera i frågan om USA:s avlyssningar.

Efter avslöjandena om USA:s övervakning får den svenska regeringen kritik för att inte reagera tillräckligt kraftigt på uppgifterna.

En som anklagas för passivitet är utrikesminister Carl Bildt som inte tycker att det finns skäl för Sverige att agera:

– Vi lever i en värld där det bedrivs säkerhetsverksamhet och vi bedriver den själva. Jag har ett tillräckligt säkerhetsmedvetande att jag inte säger saker på telefon som kan skada Sverige, säger Carl Bildt till SVT Nyheter.

Även industrispionage

Socialdemokraterna tycker att regeringen borde ha markerat hårdare mot USA.

– Jag tycker att också Sverige bör bli en del av den Europeiska röst som nu finns, där man ställer frågor till USA om hur det här egentligen fungerar, säger Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet.

Morgan Johansson tillägger att det inte bara handlar om vanlig underrättelsetjänst utan även industrispionage.

Statsminister, Fredrik Reinfeldt, säger dock att Sverige agerat på en Europanivå.

– Vi har reagerat på att det finns en avlyssning av EU:s institutioner och vi har inlett en särskild arbetsgrupp som för samtal med USA. Det har inletts en dialog för att säkerställa hur vi ska kunna ändra på detta, säger Fredrik Reinfeldt.

”Väldigt ängsligt”

Även advokatsamfundet riktar hård kritik mot regeringen. Generalsekreterare Anne Ramberg säger att regeringen sitter på läktaren och tittar på när rättsstatliga principer kränks, annars riskeras allmänhetens förtroende.

–  Regeringen ska reagera som alla andra länder reagerar. Det känns väldigt egenartat att man inte vågar gåra det. Det känns väldigt ängsligt.

– Om det hade varit Putin som hade varit orsak till det här ifrågasätter jag om regeringen hade varit lika stillatigande, säger Anne Ramberg.

Speciellt samarbete

Varför ligger Sverige då så lågt?  Diplomaten och före detta ambassadören i Washington, Rolf Ekéus,  tror att det kan ha att göra med det speciella relationer som Sverige haft med USA sedan kalla kriget.

– Det var ett Svensk-Amerikanskt underrättelsesamarbete som låg utanför Nato som skapade ett förtroende mellan FRA och NSA.

– Redan där fanns en kunskap i Sverige som är relativt stor om den amerikanska förmågan och aktiviteten. Så jag tror inte man var överraskad, säger Rolf Ekéus till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.