Sverige kommer kräva covidbevis även från inresande från Norden

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att ställa krav på covidbevis även för inresande i Norden. Norrmän är välkomna till Sverige men måste då följa samma restriktioner under jul som gäller i Norge, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Kravet ska börja gälla den 21 december.

– Vi ser ju en ökande smittspridning i Europa men också i våra grannländer och i Sverige har vi nu krav på covidpass med inresa från alla länder utom Norden. I dag kommer regeringen fatta ett sådant beslut om att det kommer vara ett sådant krav även för de nordiska länderna, berättar Andersson för TT.

Coronapandemin

Det handlar enligt Andersson om att vidta åtgärder för att minska smittspridningen utan att inskränka människors liv.

”Flytta inte festen”

I Norge gäller rekommendationer om att inte vara mer än tio personer vid firandet under jul och nyår, samt slut på alkoholservering. Magdalena Andersson förväntar sig att norrmän som reser över gränsen följer dessa råd även i Sverige.

– Jag har en förväntan på att norrmän, som är hjärtligt välkomna till Sverige, följer rekommendationerna.

Norge har en mycket högre smittspridning än Sverige, påtalar hon, och därmed en högre sjukvårdsbelastning.

– Flytta inte festen över gränsen.

Vill få fler att vaccinera sig

Statsministern trycker också hårt på behovet av att fler vaccinerar sig.

– Det är nummer ett just nu: att fler vaccinerar sig, det är så vi kan få ned smittspridningen och se till att vi har rimlig belastning på sjukvården, säger Andersson i Bryssel, där hon just nu deltar i årets sista EU-toppmöte.

Att allt fler länder nu återinför krav på coronatest vid inresa, även för den som har covidpass, säger hon sig ha förståelse för.

– Covidpassen har varit väldigt bra. De har underlättat rörligheten i Europa. Samtidigt ska vi ha en viss ödmjukhet. Just nu står vi inför en väldigt tuff period med ökande smittspridning och jag har förståelse för att länder inför den typen av restriktioner, säger Magdalena Andersson.

Det här är ett covidbevis

För inresa i Sverige ska ett covidbevis uppvisas. Det kan vara något av följande:

  • vaccinationsintyg mot covid-19,
  • intyg negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion (testintyg)
  • intyg om tillfrisknande från covid-19.

Intygen ska antingen vara EU:s gemensamma covidintyg, i Sverige kallade covidbevis, eller vara intyg som motsvarar dessa.

Kravet gäller bara för utländska medborgare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet