Sverige lämnar information till USA utan att riksdagen får veta

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemän från svenska regeringen har deltagit i möten som syftat till att hjälpa USA med uppgifter om personer i Sverige. För att slippa debatt i riksdagen har man undvikit att skriva på ett officiellt avtal. I stället får USA de efterfrågade uppgifterna genom informellt samarbete.

Mötena har skett inom ramen för kartläggningen av misstänkta terrorister.

Det framgår av de 600 hemliga rapporter eller telegram som skickats från den amerikanska ambassaden i Stockholm till Washington och som läckts genom internetsajten Wikileaks och som SVT-programmet Dokument inifrån har tagit del av.

Terrorister ska stoppas

Hösten 2008 skulle en arbetsgrupp med representanter för USA:s regering komma till Sverige för att diskutera hur Sverige ska kunna bidra till det register över misstänkta terrorister som amerikanerna håller på att bygga upp.

Gruppen, som består av experter på FBI:s center för screening av terrorister (Terrorist Screening Center) och tjänstemän från USA:s utrikesdepartement, reser till ett stort antal länder världen runt.

Syftet med centrets arbete är att misstänkta terrorister ska hindras från att resa in i USA. Målet är att misstänkta terrorister inte ens ska kunna passera amerikanskt luftrum.

I FBI-centrets register finns omkring 400.000 namn men bara en mycket liten del amerikaner, tre procent.

Ingen svensk förtjusning

Det land som inte vill bidra med namn på misstänkta ska varnas för konsekvenserna. Det gäller även Sverige.

-Vi måste göra klart för svenskarna de potentiella konsekvenserna av att inte nå ett avtal, så att de kan göra en korrekt bedömning, står det i ett av telegrammen.

Om inget avtal kommer tillstånd skulle det kunna leda till att rätten för svenskar att resa till USA utan visum försvinner.

I ett av telegrammen, från oktober 2008, välkomnas gruppen till Sverige av USA:s Stockholmsambassadör. Han tillägger dock att svenskarna inte tycks vara särskilt förtjusta över besöket.

Ambassadören har fått veta av det svenska regeringskansliet att frågan om enskilda medborgare är kontroversiell i Sverige, bland annat mot bakgrund av striden kring FRA och hur långt avlyssningen av svenska medborgares datatrafik skulle få gå.

-Mot bakgrund av våra kontakter med justitiedepartementet samt vår politiska analys tror vi att det föreslagna utbytet av information kring terroristkontroll kommer att bli mycket svårt att sälja in, skriver ambassadören.

Uppgifter lämnades redan ut

Den amerikanska gruppen ville få till ett officiellt samarbete vilken skulle leda till att USA:s underrättelsetjänst skulle få tillgång till svenska register.

De svenska tjänstemännen från justitiedepartementet hänvisade dock till den svenska grundlagen som säger att frågor av nationell vikt läggs fram för riksdagen. Ett formellt och officiellt avtal skulle därför knappast vara möjligt utan att riksdagen skulle få granska det.

Därför föreslår tjänstemännen att man fortsätter med de arrangemang, som i telegrammen kallas ”kraftfulla men informella”.

På den linjen går också den amerikanska ambassadören och föreslår att man fortsätter som förut.

Av telegrammen framgår att de uppgifter om svenska medborgare, som USA vill ha redan då lämnades ut inom ramen för det informella samarbetet, alltså utan ett officiellt avtal.

”En fars”

-När svenska representanter på rätt hög nivå, som det handlar om här, sitter med främmande makt och säger att det är bättre att det fortsätter att vara ett informellt samarbete ”för annars så hamnar det bara i riksdagen och då vill de bara kolla” – ja, då börjar det lukta konstitutionellt bränt om det hela, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till SVT.

-Om själva syftet med agerandet är att man ska undandra sig förvandlas våra kontrollinstitutioner till kulisser – till en fars, säger han.

Ask: Jag har inga hemligheter

Justitieminister Beatrice Ask tycker inte att uppgifterna i de nya dokumenten från Wikileaks om mötena mellan svenska regeringstjänstemän och amerikanska diplomater är uppseendeväckande.

-Jag tycker inte det är märkligt om svenska tjänstemän har förberedande diskussioner där man antingen avvisar önskemål eller bereder underlag innan det kommer till den politiska nivån, säger hon.

-Det som diskuteras och som finns i de här dokumenten handlar om att amerikanerna i samband med avtal om visumfrihet skulle vilja bygga upp ett annat system, säger Beatrice Ask.

-Det avvisar tjänstemännen och ställer sig tveksamma till. Det pågår inte heller några sådana förhandlingar.

-Jag har inga hemligheter för Sveriges riksdag, säger justitieministern.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.