Sverige mest korrupta landet i Skandinavien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det mest korrupta landet i Skandinavien, enligt organisationen Transparency Internationals bedömning. I deras årliga ranking över korruption sjunker Sverige. Orsaken kan vara förra årets skandaler i flera myndigheter.

– Vi vill ju se att Sverige är ett korruptionsfritt samhälle. Det är naturligtvis en vision, men det här att vi faller så pass kraftigt i den här mätningen tycker jag är utomordentligt sorgligt, säger Ulla Andrén som är ordförande för Transparency International Sverige.

Nya Zeeland minst korrupt

Varje år mäter Transparency International den upplevda korruptionen i olika länder, på en skala från 0 till 100 där 100 är fritt från korruption.

180 länder finns med i den senaste mätningen, gjord under 2017. Bäst är Nya Zeeland, på 89 poäng. Sist ligger Somalia på 9 poäng.

Sverige ligger kanske bra till internationellt, med en sjätteplats och 84 poäng – men vi har tappat 4 poäng sedan året innan. På Transparency International oroas man, eftersom ett tapp på fyra poäng anses vara mycket i sammanhanget.

Sverige värst i Skandinavien

Enligt Transparency International är Sverige nu det mest korrupta landet i Skandinavien. Bland orsakerna finns förra årets myndighetsskandaler.

– Jag är ju inte direkt förvånad, för att vi har ju haft, tyvärr, ett stort antal korruptionsskandaler i Sverige under förra året. Vi kan prata om Statens fastighetsverk, Polismyndigheten, Trafikverket, Transportstyrelsen, och på den kommunala och landstingsnivån har också inte varit så uppmuntrande, säger Ulla Andrén.

Finns det några områden som är extra bekymmersamma här?

– Offentlig upphandling är ju ett sådant område. Det händer allt för ofta att det är problem i offentlig upphandling.

”Vi är absolut mycket naiva”

Transparency International vill nu se en nationell handlingsplan mot korruption.

– Vi har ju föreslagit att regeringen ska initiera ett arbete med en nationell handlingsplan mot korruption. Vi har också anslutit oss till Agenda 2030 som säger att man ska göra allt man kan för att minska mutor och korruption. Vi ser inte riktigt att vi är på väg dithän just nu, säger Ulla Andrén.

Har vi varit lite naiva kring det här med korruption i Sverige?

– Vi är absolut mycket naiva. Vi tror att korruption är något som händer där borta men inte här, men så är det inte.

Dyster läsning

Globalt sett är rapporten en dyster läsning. Mer än två tredjedelar av de 180 länder som tas upp hamnar under 50 poäng på skalan. Mer än sex miljarder människor lever i länder som bedöms ha en hög nivå av korruption.

I rapporten har man också mätt sambandet mellan korruption och skydd av civilsamhälle och medier. Ett svagt civilsamhälle anses öka risken för korruption, länder med omfattande korruption var också farligare att arbeta i för journalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.