Sverige är redo att underteckna ett avtal med Rumänien för att hjälpa fattiga romer på plats. Foto: TT

Sverige redo hjälpa fattiga rumäner

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart för Sverige att underteckna avtalet för att hjälpa fattiga romer på plats i Rumänien. Sverige ska ställa upp med rådgivning och i kunskapsutbyte, men inte med några öronmärkta pengar, uppger Dagens Nyheter.

Avtalet väntas bli klart i morgon och omfattar insatser för romska barns skolgång, kvinnors rättigheter och välfärdstjänster.

Ansvariga ministern Åsa Regnér (S) konstaterar att all statistik om arbetslöshet, inkomster och utbildning visar att romer i Rumänien klarar sig sämre än majoritetsbefolkningen.

Tiggande EU-migranter

– Så det är inte svårt att förstå drivkrafterna att komma hit (till Sverige). Men det är en ohållbar situation. Det är inte en bra situation att de lever under svåra omständigheter här. Därför vill vi bidra till att de får ett bättre liv i Rumänien, säger Åsa Regnér till Dagens Nyheter.

”Individuellt val”

Codrin Scutaru, statssekreterare på Rumäniens arbets- och socialdepartement, anser att fattigdom och tiggeri inte är något strukturellt samhällsproblem.

– Det är ett individuellt val. Tiggarna respekterar vare sig svensk eller rumänsk lag. De borde söka arbete i stället. Att tigga borde inte vara ett val för dem, säger Scutaru till Expressen.

Han uppger att avtalet mellan Sverige och Rumänien främst handlar om ett EU-projekt där barn som hoppat av skolan får en andra chans. Utöver det ska socialtjänstlagen förändras för att människor ska få ha kvar sitt försörjningsstöd under en tid även om de hittar jobb.

Kritik från EU

Rumänien har i många år fått kritik av andra EU-länder för att ha missgynnat romerna. Men Åsa Regnér anser att samtalsklimatet har blivit bättre.

– Men man får inte vara naiv. Det här kommer att ta tid, säger hon till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet