Migranter flyr lägret Moria efter branden som bröt ut i tisdags. Enligt den grekiske migrationsministern Notis Mitarachi anlades den av asylsökande som var missnöjda med de karantänsregler som infördes efter det att 35 personer testat positivt för covid-19. Foto: TT/AP/Petros Giannakouris

EU-länder lovar ta emot lägerbarn – Sverige inte ett av dem

Uppdaterad
Publicerad

Tio EU-länder har lovat att ta emot barn från det nedbrunna lägret Moria på Lesbos.

Sverige är inte ett av dem.

Tusentals flyktingar står utan tak över huvudet efter bränder i migrantlägret Moria på ön Lesbos i Grekland.

Tio EU-länder lovade under fredagen att ta emot sammanlagt runt 400 hemlösa barn från lägret. Tyskland och Frankrike säger sig vara beredda att ta emot 100-150 barn vardera.

Inget liknande besked har kommit från Sverige.

Under onsdagen bollade Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) över frågan till Migrationsverket.

”Vad gäller en eventuell överföring av asylsökande från Grekland så är det Migrationsverket som fattar beslut och inte regeringen”, sade han i en skriftlig kommentar till TT.

Bara i vissa fall

Migrationsverket poängterar dock att de bara kan fatta beslut i så kallade Dublin-förfrågningar. Det innebär frågor som rör personer med en pågående eller avslutad asylprocess i Sverige sedan tidigare, eller som har familj i Sverige. Sådana förfrågningar skulle i detta fall komma direkt från Grekland.

– Det handlingsutrymme vi har i nuläget är att pröva eventuella Dublin-förfrågningar, säger Johanna Måhlén, kommunikatör Migrationsverket.

TT: Så om ingen av de här flyktingarna från lägret har familj eller en process i Sverige, då kan ni inget göra?

-Nej, precis. Migrationsverket handlingsutrymme är i enlighet med Dublin-förfrågningar.

”Bryter mot grundlagen”

Vilka möjligheter Sverige har att ta emot barn från det nedbrunna lägret, i de fall som inte faller inom ramen för en Dublin-förfrågan, är oklart.

– Regeringen kan inte ge Migrationsverket i uppdrag att ta hem människor från andra länder, då bryter regeringen mot grundlagen, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Morgan Johansson.

Beskedet är att det enda fall då det är möjligt är om EU-kommissionen har tagit beslut om en omfördelning av flyktingar till medlemsstaterna.

– Hypotetiskt sett kan EU-kommissionen säga ”Nu vill vi att alla medlemsstater ska ta emot personer från det här lägret” och då går det över svensk lag också. Men vi är inte där, EU-kommissionen har inte sagt något sådant, säger Adriana Haxhimustafa.

Överfullt läger

Moria, på ön Lesbos, är ett av tiotals interneringsläger för flyktingar och migranter som uppförts i Grekland efter krishösten 2015. Lägret är dimensionerat för omkring 4 000 personer, men utanför den officiella delen är ytterligare mellan 8 000 och 12 000 personer bosatta i tält och enkla plåtskjul.

Lägret har i åratal fått kritik för undermåliga sanitära förhållanden.

I en omfattande brand som bröt ut i onsdags ödelades stora delar av lägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.