Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S). Foto: TT

Sverige toppar EU:s jämställdhetslista

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport toppar Sverige EU:s jämställdhetslista – samtidigt som fler länder i Europa går bakåt i utvecklingen, skriver Dagens Nyheter.
– Jag är förstås glad över att Sverige ligger främst, men mycket bekymrad över att utvecklingen i stort går så långsamt framåt, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér till tidningen.

EU:s institut för jämställdhet, European institute for gender equality (Eige), har studerat hur jämställdheten sett ut i EU mellan 2005 och 2015, rapporterar Dagens Nyheter.

Grekland sämst i EU

Man har sammanställd olika typer av statistik och uppgifter från flera länder. I en ny rapport presenteras nu EU:s sammanvägda index för jämställdhet, som har gått från 62 till 66.2 på tio år. 100 innebär full jämställdhet och Sverige toppar just nu listan med 82.6. Grekland ligger sämst till, med 50.

Utvecklingen går överlag långsamt och i områdena ”hemarbete” och ”fritidsaktiviteter” har utvecklingen gått sämst. Bäst har det gått i områdena ”pengar” och ”makt”.

”Blev en tung stämning”

Jämställdhetsutvecklingen har gått allt långsammare de senaste åren. I vissa länder, så som i Polen, Ungern och Finland, så har siffrorna till och med backat.

– Det blev en mycket tung stämning runt bordet när rapporten presenterades i Bryssel, säger Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Hon kritiserar nu att EU:s strategi om jämställdhet slopats. Sverige har arbetat med att få fram en ny strategi, men kommissionen har hittills sagt nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer