Sverige vann kock-EM

Uppdaterad
Publicerad

Det blev nordiskt medaljregn i årets kock-EM. Tommy Myllymäki och hans lag står som vinnare – tvåa blev Danmark, följt av Norge på en tredjeplats.

– Det är fantastiskt, en lättnad. Jag har försökt att inte tänka på trycket i att vi är på hemmaplan, och att många förväntat sig seger eftersom vi kom tvåa förra året. Vi har försökt fokusera på dagens uppgift och göra det så bra som möjligt, säger en glad Tommy Myllymäki till SVT.

Tvåa kom Kenneth Hansen från Danmark och på tredje plats Norges lag med kocken Örjan Johannessen i spetsen. Frankrike tog fjärde platsen och Finland blev femma.

Köttet svensk stjärnrätt

Men allra bäst lyckades alltså det svenska laget imponera på juryn med sina menyer: skinka av unggris på fyra olika vis, samt sej med havssmak, brynt smör och pepparrot. Till sin hjälp under tävlingen hade Myllymäki assistenten Albin Edberg och coacherna Jonas Dahlbom och Erik Bäckman.

Tommy Myllymäki berättar att det han är mest nöjd med är lagets prestation med köttfatet.

– Det har aldrig varit så bra som det var i dag.

Går vidare till VM

De tolv bäst placerade får nu chansen att tävla om titeln världens bästa kock, vilket avgörs i Lyon 2015. Förra gången Tommy Myllymäki deltog, 2011, tog han silver.

Det här året gick han för guld, och vinnaren säger att väntan på prisutdelningen var ”en pärs”.

– Det är hemskt att få de här priserna för bästa fisk och bästa kött. Det är ingen som vill ha dem.

Mer arbete framöver

Bakom vinsten ligger hårt arbete. Tommy Myllymäki berättar att han jobbat tre-fyra dagar i veckan fram till januari, därefter heltid. Men sedan 1 april har det handlat om tredubbel heltid för det svenska laget.

– Vi har jobbat en 10-12 timmar om dagen sedan 1 april.

Hur ska du ladda nu, blir det något firande?

Först är det ju en obligatorisk bankett, sedan blir det säkert lite firande. Imorgon blir det också firande, men sedan börjar vi jobba på lördag.

Nästa omgång av kock-EM kommer att hållas i Ungern.

Den svenska EM-menyn

Fiskmenyn: Sej med havssmaker, brynt smör och pepparrot

– Mildrökt färserad sej med champinjoner och krispigt fjäll

Emulsion med brynt smör och ättika

Sallad med blåmussla, vit sparris, broccoli och havsblad

Ostron i variation med syrad gurka och alger

tempererad tartar

pocherat ostron

ostronskum

Pepparrot, kålrabbi och tapioka

Köttmenyn: Skinka av svensk unggris på fyra vis

– Grillad skinkstek med frasig svål och vilda örter

– Rillette på ugnsstekt skinka och svål

Steksky med vinäger och peppar, svampgrädde

– Tryffelstuvad grisfot i blodcrust

– Vårsvampfärserad lägg glacerad med sirap och peppar

Lättpicklad vårlök och ramslök

Rökt vit sparris med ägg

Jordärtskocka med dragon

Källa: Gastronomi Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.