Regeringen vill förlänga de svenska gränskontrollerna mellan Köpenhamn och Malmö. Foto: SVT

Sverige vill förlänga gränskontrollerna

Publicerad

Sverige vill tillsammans med flera andra EU-länder, däribland Tyskland, Frankrike och Danmark ha rätt att förlänga gränskontrollerna. Därför kommer länderna i dag att skriva ett gemensamt brev till EU-kommissionen, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Under måndagen kommer Sverige att skicka ett brev till EU-kommissionen för att be om att få ha kvar gränskontrollerna i ytterligare sex månader och kunna förlänga den halvårsvis upp till två år.

– Situationen är sådan att vi inte kan trappa ner vår gränskontroll. De hot som gjorde att vi införde kontrollerna finns kvar, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Enligt Schengen-avtalet får medlemsländerna endast ha en gränskontroll i åtta månader. För Tyskland löper den rätten ut den 12 maj och för Sverige sker detsamma i juli.

Blandade åsikter

Bland pendlare och andra tågresenärer på Malmö centralstation går åsikterna om att gränskontrollerna eventuellt kommer att förlängas isär.

– Jag tycker att det är bra, då får man koll på vem som kommer, säger Christoffer Lundkvist.

– Det är bra att de kollar gränserna, samtidigt lite obehagligt att civilia personer kollar mitt pass och fotar av det, säger Fiilip Andersson.

– Det tar alldeles för lång tid, det är inte smidigt alls för pendlarna att resa, säger Elin Åkesson.

– Kontrollerna har ju funnits ett halvår. Året ut kan väl räcka, säger Borim Sumiq.

Handelskammaren orolig

På Sydsvenska handelskammaren befarar man att förlängda gränskontroller kommer att skada samarbetet i regionen.

– Det är oroväckande. Vi känner redan till bolag som har svårt att rekrytera och folk som har fått avsluta sina anställningar, säger Stephan Müchler, vd för Sydsvenska handelskammaren.

Enligt handelskammaren uppgår företagens kostnader för förseningar och förlorad arbetstid till fyra miljoner kronor varje dag. Att flera andra länder också vill förlänga sina gränskontroller ser man som en farlig utveckling.

– Det är ett Europa som för tillfället är på väg åt fel håll. Här i regionen borde man åtminstone lägga ihop kontrollerna så att det blir en kontroll, säger Stephan Müchler.

Under måndagen beslutade Danmark att ytterligare förlänga sina skärpta gränskontroller vid den tyska gränsen till den andra juni. De danska gränskontrollerna infördes i början av januari, strax efter att Sveriges införde id-kontroller av resande från Danmark. Kontrollerna har redan förlängts fem gånger. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet