– Vi har inte hunnit göra en undersökning av Sverigebilden, säger Sofia Bard. Foto: TT

Svenska institutet: Har bara granskat mediers rapportering, inte hela Sverigebilden

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju i Morgonstudion säger utrikesminister Ann Linde att bilden av Sverige internationellt inte alls är negativ, utan ganska neutral, enligt Svenska institutets analyser. Svenska institutet betonar samtidigt att det endast är mediebilden av Sverige och inte Sverigebilden generellt man undersökt.
– Vi har inte hunnit göra en undersökning av Sverigebilden, säger Sofia Bard, tillförordnad chef på enheten för Sverigebildsanalys på Svenska institutet.

Sveriges coronastrategi har diskuterats flitigt internationellt och när utrikesminister Ann Linde gästar SVT:s Morgonstudion får hon frågor om det finns en risk att bilden av Sverige har skadats.

– Det gäller att veta vad man pratar om. Om man tittar på Svenska institutets mycket noggranna analyser av hur Sverigebilden ser ut är det faktiskt ganska neutralt, svarar hon programledaren.

”Inte samma sak”

Men när SVT Nyheter når Svenska institutet för att fråga om analyserna framkommer det att de inte har gjorts än. De analyser som finns är de som visar på hur internationella medier rapporterat om Sverige – något som inte brukar hänga ihop med Sverigebilden.

– Sverigebilden och mediebilden är inte samma sak. När vi tittar på Sverigebilden tittar vi inte bara på medierapportering, utan vi gör undersökningar av hur befolkningen i andra länder uppfattar inom olika teman och områden. Vi ser inte en självklar koppling mellan mediebilden och Sverigebilden, säger Sverigebildsenhetens tillförordnade chef Sofia Bard.

Påverkas inte av medier

Mediebilden av Sverige har hittills under pandemin varit neutral. Men det betyder inte att Sverigebilden kommer att visa samma resultat. Tidigare analyser av Sverigebilden från innan pandemin pekar på att den internationella uppfattningen av Sverige har varit väldigt stabil och inte påverkas särskilt mycket av medier.

Samtidigt säger Bard att Sverige aldrig har varit så här intensivt bevakat under de 10 år som institutet har följt Sverigebilden:

– Huruvida den här situationen har påverkat Sverigebilden, det är för tidigt för oss att säga.

”Bilden har varit neutral”

Utrikesminister Ann Lindes pressekreterare Andreas Enbuske preciserar att det var just mediebilden som utrikesministern hänvisade till.

– Varje vecka och kvartal presenterar Svenska Institutet statistik om bilden av Sverige i media utomlands. Det var dessa analyser som utrikesministern syftade på. Enligt dessa analyser har, med några få veckors undantag, bilden av Sverige i utländsk media i huvudsak varit neutral.

Svenska institutet undersökning av hur Sverigebilden påverkats under coronavåren kommer att göras i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.